«У нас є діючий закон про бюджет, що передбачає кілька джерел фінансування: зовнішній і внутрішній. Відносно внутрішнього ми продовжуємо так званий rollover внутрішніх зобов’язань. А також плануємо розширювати лінійку інструментів ОВДП», – сказав він.

Cкільки Україна отрима коштів

Щодо зовнішніх надходжень коштів, то Україна цього року розраховує на отримання кількох запозичень.

«Передусім, це виплати МВФ до кінця 2020-го (перший транш – $2,1 млрд, сума другого і третього – $1,4 млрд). Також плануємо отримати макрофінансову допомогу Європейської Комісії (обсяг 1,2 млрд євро + 0,5 млрд євро), а ще – $1 млрд від Світового банку до кінця 2020 року (в липні надійде $350 млн). І це закриє максимальну потребу в запозиченнях по зовнішньому ринку», – зазначив Марченко.

За його словами, кошти, отримані Україною від Міжнародного валютного фонду, цього разу підуть не у резерви НБУ, а напряму в державний бюджет України, як і інші пільгові кредити.

Скільки потрібно виплатити

Основні виплати будуть здійснені у вересні, повідомив Марченко.

Читайте також: Мінфін планує перевипустити внутрішні борги — Марченко

«Виплати за комерційними боргами складають близько $1,4 млрд (погашення євробонду). Ми вже зробили в цьому році запозичення на зовнішньому ринку (розміщення єврооблігацій обсягом 1,25 млрд євро) в розмірі, що приблизно відповідає цій виплаті у вересні. Всі інші погашення в цьому році – це погашення за пільговими кредитами (ЄС, МВФ), саме тому нашим пріоритетом є залучення додаткового пільгового фінансування», – пояснив міністр.

Читайте також: За позику віддяка. Мінфін підрахував, скільки Україні потрібно виплатити за зовнішніми боргами

При цьому сума видатків буде залежати від динаміки поширення коронавірусу і потреби в додаткових видатках.

Нагадаємо

Раніше, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, щоУкраїні необхідно в поточному році погасити $3,5 млрд зовнішніх боргів в еквіваленті і $5,5 млрд – внутрішніх.

Читайте також: Два сценарії. Як Україна буде розраховуватися за ВВП-варантами