У настільки невизначеному середовищі має сенс замислитися про безпеку інвестиційного портфеля. Наприклад, обмежити ризики і купувати акції компаній з високою капіталізацією, які, як правило, випереджають ринок у періоди спаду.

Про те, акції яких компаній краще всього обрати, розповів трейдер Харіс Анвер у статті для порталу Investing.com. «Мінфін» наводить публікацію в скороченому вигляді.

McDonald’s

На перший погляд, досить важко виправдати оптимізм щодо McDonald’s – найбільшої мережі ресторанів швидкого харчування у світі. Багато споживачі продовжують сидіти на карантині, а економічна активність сильно подавлена. Але аналіз історичних даних показує, що McDonald’s надійно захищений від рецесії.

Мережа ресторанів швидкого харчування стала однією з ринкових лідерів у часи світової фінансової кризи 2008 і 2009 років і, схоже, готова повторити цей успіх. За даними дослідницької компанії Baird: «MCD, схоже, володіє достатньою ліквідністю для підтримки своїх франчайзі, які зіткнулися з короткостроковим падінням продажів і погіршенням грошових потоків. Історія показує, що бренд McDonald's має якості, які можуть допомогти подолати рецесію та забезпечити сильні фінансові результати у другому півріччі 2020 2021 року».

Читайте також: Уоррен Баффет про найбільш вигідну інвестиції

Ще одним фактором привабливості McDonald's для довгострокових інвесторів є стабільні дивіденди, які компанія, що почала виплати в 1976 році, щорічно нарощує. В даний час вона пропонує квартальні дивіденди в розмірі $1,25 на акцію, що забезпечує річну дохідність 2,65%.

Walmart

Один із способів підготувати ваш портфель до періодів ринкового спаду — включити до нього акції компаній, які виробляють або продають продукти і послуги, необхідні в повсякденному житті. Такий гігант роздрібної торгівлі, як Walmart, добре вписується в цей профіль.

З бета-коефіцієнтом всього в 0,43 (чим більш ризиковані акції — тим ближче коефіцієнт до одиниці), папери Walmart є одними з найбезпечніших серед компаній з великою капіталізацією.

Після того, як в середині квітня Walmart досяг рекордного максимуму в $133, він дещо здав позиції. У п'ятницю акції закрилися на рівні $124,06, що приблизно на 4% вище рівня початку року.

Успіх гібридної роздрібної моделі, в якій об'єднані велика мережа магазинів і присутність в інтернеті, відображений у свіжих фінансових звітах компанії.

Відмінні дивіденди Walmart — ще одне очко на користь компанії. Це робить її акції гарним вибором у будь-якій фазі ринкового циклу. Компанія добре зарекомендувала себе з точки зору виплат інвесторам.

Не хочете ризикувати з акціями? Розмістіть гроші в банку і отримаєте бонус від «Мінфіну»

На початку цього року Walmart оголосив про підвищення дивідендів на 4% до $0,54 на акцію за квартал, що відповідає дохідності до 1,75%. Компанія нарощує виплати ось уже 46 років, забезпечуючи інвесторам надійний захист від інфляційного тиску.

Microsoft

Тепер звернемо увагу на сектор високих технологій, де нашим фаворитом є Microsoft. На відміну від своїх «колег» за галуззю, Microsoft готовий протистояти погіршенню економічного стану на тлі зростання активності в мережі інтернет (оскільки мільйони людей у всьому світі сидять на карантині).

В умовах пандемії різко зріс попит на продукти технологічного гіганта, в тому числі на відеоігри та продукти хмарного сегмента.

«Covid-19 впливає на кожен аспект нашої роботи і повсякденного життя. На цьому тлі ми побачили дворічний прогрес у цифровізації всього за два місяці», – сказав виконавчий директор Microsoft Сатья Наделла в ході конференції за результатами публікації квітневого звіту.

Крім цих успіхів, Microsoft також пропонує щедрі дивіденди. З цієї точки зору компанія себе чудово зарекомендувала. З 2004 року (коли компанія вперше почала виплачувати дивіденди) виплати зросли більш ніж на 400%.

Читайте також: Як інвестувати в іноземні компанії: процес, податки, термін інвестування (відео)

Позитивна динаміка можлива завдяки сильним фундаментальним показникам компанії і тому, що вона направляє на дивіденди всього 32% від нерозподіленого прибутку. При квартальних виплатах в $0,51 на акцію, вони пропонують річну дохідність в 1,12%.