«Національний банк готується до запуску процентного свопу, який знизить процентні ризики банків і додасть їм сміливості для розгортання кредитування», — зазначив заступник голови Національного банку Олег Чурій.

Що передбачає процентний своп

  • Одна сторона пропонує іншій фіксовану процентну ставку, що нараховується на умовну суму, а інша сторона – плаваючу відсоткову ставку.

  • Остання ставка буде розраховуватися на основі українського індексу міжбанківських ставок за кредитами та депозитами овернайт (UIIR).

  • В обумовлений строк відбуваються розрахунки сторін з обрахунку різниці процентних платежів.

Що це дасть банкам

Банки можуть мінімізувати власний процентний ризик під час кредитування. Вони залучають депозити на досить короткий термін порівняно з довгим строком кредитів, тож завжди ризикують через ймовірність зміни вартості залучень.

Читайте також: Нацбанк та ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 мільйонів

Які ризики усуває своп

Ставка за депозитами фактично завжди змінюється і може зрости, а для позичальника вона фіксована. 

Що це дає НБУ

Завдяки таким операціям Нацбанк зможе посилити дієвість монетарної трансмісії. Процентні ставки в економіці будуть гнучкіше реагувати на монетарні рішення Національного банку та зміни у вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку.

Запровадження процентного свопу не тільки стимулюватиме розгортання кредитних програм для бізнесу та населення, але й сприятиме подальшому зниженню відсоткових ставок у економіці.

Коли запустять

Новий інструмент стане доступним після повної готовності технічного функціоналу та депозитарної системи до проведення таких операцій. Орієнтовний строк запуску – друга половина червня 2020 року.

Читайте також: Кількість компаній зростає. Скільки МФО кредитують під 0% — рейтинг «Мінфіну»

Як проводитимуть своп-операції

Нацбанк проводитиме операції своп процентної ставки шляхом кількісного або цінового аукціону через торговельні системи Bloomberg, Refinitiv чи будь-які інші сучасні програмно-технічні комплекси, що мають необхідний функціонал.

Участь в аукціонах

Участь в аукціонах зможуть брати банки, які попередньо уклали з Національним банком відповідний генеральний договір і сформували необхідний гарантійний фонд.

Гарантійний фонд може складатися з ОВДП та/або національної або іноземної валюти, розміщеної на рахунках Нацбанку без сплати процентів.

Терміново потрібні гроші? Оформи кредит онлайн швидко і зручно

Конкретні параметри проведення таких операцій, а саме їх періодичність, строки, граничні ставки, обсяги та інші будуть затверджуватись окремим рішенням Правлінням Національного банку після розгляду цього питання Комітетом з монетарної політики.

Положення набуває чинності 30 травня 2020 року.

Що таке процентний своп

Це фінансовий інструмент у формі угоди між двома сторонами про те, що в певні дати одна зі сторін сплачує іншій стороні різницю між відсотками, які нараховуються на умовну суму свопу за фіксованою та плаваючою ставками.