В чому причина цієї ситуації і які товари вигідніше купувати в Україні, в колонці для НВ розповіла член Експертної платформи НБУ, заступник начальника відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Тетяна Юхименко.

Національні розрахунки

Для аналізу використані дані відомої міжнародної мережі супермаркетів, що працює одночасно в Україні та Польщі, а також офіційна статистика.

Товари в обох країнах обрано на основі подібності їхніх характеристик — вид, сорт, країна походження, пакування, метод обробки, жирність тощо. Якщо таких товарів було декілька, використовувалася середня ціна. Якщо не зазначено інше, ми використали ціни станом на 6 травня 2020 року. Ціни на харчові продукти в Польщі переведені в гривневий еквівалент за обмінним курсом гривні до польського злотого за даними НБУ на відповідну дату.

Польське законодавство передбачає диференційовані ставки податку на додану вартість (ПДВ) для різних товарів. Найнижчі ставки саме для базових продуктів харчування. Так, для хліба, м’ясо-молочних продуктів, овочів та фруктів застосовується ставка 5% (для імпорту — 8%), тоді як для більшості інших товарів — 23%. До речі, з 1 квітня ставки ПДВ для більшості імпортних продуктів харчування в Польщі мали б бути знижені до 7%, а для цитрусових — до 5%. Однак, у зв’язку із заходами протидії коронавірусу, польський уряд відклав податкові зміни до липня.

Читайте такожУ НБУ допускають корекцію цін на товари й послуги після карантину

В Україні ставка 20% — однакова для всіх продовольчих товарів. Різниця в ставках ПДВ може пояснювати до 10−20% різниці роздрібної ціни. Через це, зокрема, яловичина та яблука в Україні дещо дорожчі за польські аналоги.

Молочна продукція

Однак, навіть за вирахуванням податків, українська молочна продукція виявилася дорожчою за польську. У середньому літр молока в Україні вроздріб на початку травня 2020 року коштував 25−28 грн, тоді як у Польщі — трохи менше 17 грн. Також дорожчими, порівняно з Польщею, виявилися вершкове масло та м’які сири.

А це вже пояснюється іншою причиною відносної дорожнечі наших продуктів — неухильним скороченням поголів'я корів і зниженням обсягів виробництва молока. Офіційна статистика говорить, що корів у нашій країні було 3,1 млн голів на початок 2008 р. Вже на початок 2010-го їх було 2,7 млн, 2,3 млн — на початок 2015-го, і лише 1,8 млн голів — на старті поточного року. Навіть якщо порівнювати останні чотири роки, не кажучи про початок 90-х, показник падіння поголів'я корів вражає — майже 20% або п’ята частина.

Читайте також: Як цього року будуть рахувати інфляцію

Натомість поголів'я корів у Польщі стабільно зростає. Це відбувалося навіть у 2016 році, коли Євросоюз запровадив обмеження на виробництво молока на тлі заборони імпорту молочних продуктів в РФ. Одна з основних причин такої ситуації в Польщі — дієві програми підтримки, переважно малих та середніх господарств. Зокрема підтримка може надаватися у вигляді співфінансування урядом 50% (а іноді й 60%) інвестицій у розвиток виробництва коров’ячого молока в сумі до 500 тис. злотих. Інший вид дотацій — відшкодування за придбання телиць в розмірі 1000−2500 злотих, залежно від віку.

Недивно, що обсяги ввезення польських молочних продуктів в нашу країну зростають: згідно з даними Державної митної служби за 2019 рік, фізичні обсяги імпорту молочної продукції збільшилися на 66%, і продовжили зростати на початку 2020 р. З одного боку, це стримує ціни на вітчизняному ринку (так, річні темпи здорожчання молока, за даними Держстату, знизилися з 7,4% у грудні минулого року до 5,7% у березні поточного року). З іншого — це поглиблює проблеми у вітчизняному тваринництві.

Курятина і яйця

Ціни на курятину приблизно на чверть вищі за польські. Здавалося б, чому? Птахівництво — чи не єдина галузь тваринництва в Україні, яка почуває себе впевнено та протягом тривалого часу отримувала значну підтримку з бюджету.

Цьому є дві основні причини. Перша — слабкий рівень конкуренції, адже на ринку домінують лише декілька великих виробників. Друга — тиск на ціни зумовлений також і попитом. М’ясо птиці становить понад половину (53%) усього м’яса, яке споживають українці, у тому числі через те, що воно дешевше, у порівнянні з іншими видами м’яса. Натомість середньостатистичний поляк надає перевагу свинині, а на м’ясо птиці припадає трохи більше третини (38%) споживання м’яса.

А от вітчизняні яйця майже вдвічі дешевші за польські. Це пояснюється насамперед значними обсягами їх виробництва з метою розширення експорту.

Овочі та фрукти

Картопля, буряк та морква в Україні дешевші, а капуста коштує приблизно так само як в Польщі. Цікаво, що поляки, так само як і українці, весною 2019 р пережили «золоту лихоманку» на цибулю та картоплю: у травні-червні 2019 р ціни на ці товари у Польщі були більш ніж вдвічі вищими, ніж в той самий час 2018 р. Однак подальше зниження цін в Україні було відчутнішим, ніж у Польщі. Зокрема до кінця 2019 р українські ціни на цибулю знизилися втричі, а польські — лише на третину.

Читайте також: Що Україні заважає наздогнати Польщу

Ціни на фрукти в обох країнах суттєво не відрізняються. Навіть попри вищі ставки ПДВ апельсини в Україні на декілька гривень дешевші за польські аналоги, тоді як з бананами ситуація протилежна. Українські яблука, хоча і суттєво додали в ціні за останній рік через гірший врожай (у 2019 р зібрано на 21% менше, ніж за рік до того), за вирахуванням податків залишаються дешевшими за польські. У Польщі ж ситуація з урожаєм ще гірша — було зібрано на 44% менше яблук, ніж у 2018 р.

Завдяки високим показникам урожаю зернових в Україні борошно та крупи дешевші за польські. Це також сприяє нижчим цінам і на українські хлібопродукти.

Ціни в період карантину

За другу половину березня та перші тижні квітня 2020 р цибуля в Україні подорожчала більш ніж у півтора рази. Це серед іншого пояснюється підвищеним попитом на цей овоч, що відомий певними антисептичними властивостями. Натомість ціни на цибулю в Польщі практично не відреагували на карантин. На тлі ажіотажного попиту суттєво подорожчали й лимони. Щоправда, у Польщі ціни на цей фрукт зросли не так стрімко. У середині квітня ажіотаж послабився, і, відповідно, ціни практично повернулися на докарантинний рівень.

Ціни на інші овочі в Україні також зростали, але це, насамперед, пояснювалося іншими факторами. Зокрема зростання цін на овочі борщового набору є звичним для березня-квітня, оскільки в цей час скорочується пропозиція на тлі вичерпання запасів та погіршення якості продукції. До початку травня тривало зниження цін на ці овочі в Україні під впливом послаблення попиту та наявності достатньої пропозиції. Мало позначився карантин і на інших овочах. Зокрема ціни на тепличні овочі в Україні знижувалися завдяки теплій погоді. Цікаво, що в Польщі помідори дешевші, ніж в Україні, а огірки — навпаки.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Отже, не так багато продуктів харчування в Польщі дешевші, ніж в Україні. Але через те, що це переважно молоко та м’ясо, складається стійке враження про тотально завищені в нас ціни.