«Загроза регіональної фінансової кризи в Південній Америці дуже висока, крім Аргентини на континенті люблять дефолти Венесуела та Еквадор. Україні також „дефолт без правил“ в Аргентині є невигідним, Аргентина дуже сильно впливає на ціни на соняшник та соняшникову олію, в меншій мірі на зернові», — написав Шапран.

Читайте також: Чому дефолт — це погано. Пояснення «на пальцях»

Передісторія

  • Аргентина в ніч на 23 травня опинилася у стані технічного дефолту. Держава прострочила виплати в розмірі близько $500 млн у вигляді відсотків за трьома випусками державних облігацій. Це дев'ятий дефолт в аргентинській історії.
  • У першому кварталі 2020 року обсяги експорту з України скоротились на 0,1% проти першого кварталу минулого року, імпорт скоротився на 3,3%.

  • Україна опинилася серед найбільш уразливих країн за показниками боргової стійкості, посівши 53 місце з 66 країн. Про це свідчать результати дослідження The Economist про заборгованість країн, що розвиваються.

  • Більше 300 законодавців з усього світу закликали Міжнародний валютний фонд і Світовий банк списати борги найбідніших країн і збільшити фінансування для запобігання глобальному економічному спаду.

Следите за интересными и эксклюзивными материалами о влияние пандемии на экономику в телеграм-канале «Экономика и коронавирус».