Минулого тижня долар активно пішов у зростання. Особливого надлишку пропозиції валюти вже не було. І якщо за 18 і 19 травня Нацбанк ще зміг викупити $228 млн в межах цінників від 26,495 гривень до 26,60 гривень, то в останні три робочих дні минулого тижня купувати регулятору вже було нічого.

Загалом за тиждень долар на міжбанку подорожчав з 26,59/26,62 до 26,86/26,90 гривень, а в обмінниках увечері минулої п'ятниці його продавали за 26,90 — 27,00 гривень і навіть вище.

На настрої валютного ринку найбільше вплинули:

  • Завершення епопеї з «антиколомойським законом». Це дає впевненість у відносно швидкому отриманні першого траншу МВФ за програмою stand-by на загальну суму $5 млрд. З них $3,5 млрд повинні надійти цього року і $1,5 млрд — наступного;
  • Послаблення карантину з 22 травня, що частково активізує економіку;
  • Досить успішне розміщення ОВДП Мінфіном України 19 травня. Чиновники продали облігації в гривневому еквіваленті на 21,2 млрд гривень, у тому числі і на $368,8 млн. За гривневими паперами середньозважена дохідність склала від 10,50% до 11% річних, в залежності від термінів розміщення, за доларовими — 3,39% річних.

Читайте також: Рада НБУ знайшов спосіб наповнити бюджет із заначок українців

Зміна тренду щодо валюти останніми днями пов'язана, в основному, з послабленням Кабміном карантинних заходів. Активізація бізнесу вже призводить до поступового збільшення попиту на валюту. Це відбивається на котируваннях міжбанку і цінниках обмінників.

Що вплине на курс цими днями

Основними факторами стануть:

1. Завершення місяця і виплати відшкодувань ПДВ експортерам.

Незважаючи на падіння ділової активності, пов'язаної з карантином, клієнтам треба оперативно закрити всі свої валютні зобов'язання за травнем, що збільшить статистику торгів.

Цього тижня пройдуть і основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам, за рахунок цього їх потреба у продажі валютної виручки тимчасово знизиться.

А ось попит зросте через:

  • імпортерів палива: зростання цін на пальне на світових ринках плюс запуск роботи громадського транспорту збільшують споживання енергоносіїв і, відповідно, — вартість оплати таких поставок у країну;
  • загальну активізацію економіки після послаблення карантину.

Це приведе до збільшення попиту на валюту на тлі стриманої пропозиції і спрацює проти гривні на міжбанку. А в подальшому позначиться на котируваннях готівкового ринку;

2. Вихідний понеділок у США (День Пам'яті).

25 травня американські банки відпочивають. Український міжбанк за доларом буде працювати на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним). Це непопулярна форма угод в Україні і більшість клієнтів перенесуть свої операції за доларом відразу на 26-е число. Це призведе до низьких обсягів торгів у понеділок і перекосів попиту і пропозиції на міжбанку у вівторок, коли нашим клієнтам зарахують доларову виручку практично за два дні;

3. Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 26 травня.

На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації (без зазначення обсягів розміщення) на 3,6,9 місяців і 1 рік. Попередні аукціони травня пройшли добре і чиновники спробують повторити успіх і цього вівторка.

Дохідність на останньому аукціоні у гривні становила від 10,5% до 11% річних. Враховуючи, що під ці папери банки можуть оперативно отримати у Нацбанку рефінансування під 8% річних — вони охоче їх купують. Це дозволяє латати дірки в бюджеті. Нагадаємо, що тільки плановий дефіцит антикризового бюджету закладено Кабміном в межах 298 млрд гривень.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ та чи є загроза для курсу

На таких операціях держбанки, які є основними покупцями цих паперів, можуть без зусиль заробити 2-3% річних. Цим і пояснюється швидке зростання обсягів розміщень ОВДП.

Підвищений попит на гривню під час проведення самого аукціону (вівторок 26 травня) і в середу ( день розрахунків за ним) зіграють на користь нацвалюти і на валютному, і на ресурсному міжбанку;

4. Інтервенції Нацбанку та ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк продовжить викуповувати надлишок пропозиції долара на торгах, але на особливі обсяги поповнення ЗВР за рахунок інтервенцій на міжбанку наприкінці травня — розраховувати не варто. За оцінками «Мінфіну», щоб «не погнати» курс вгору — регулятор зможе купити не більше $90-140 млн. Це цілком реальна сума навіть з урахуванням того, що понеділок через розрахунки за доларом ТОМом (у США вихідний) буде малоактивним днем на міжбанку.

У зв'язку зі зростанням попиту на валюту, цінники НБУ вже не будуть єдиним орієнтиром для ринку за курсом, як це було ще нещодавно. Поведінка великих гравців буде істотно впливати на курсоутворення в цей період;

Ліквідність у банківській системі зберігається на високому рівні. Це дає можливість банкам виконувати всі нормативи резервування на коррахунку в НБУ, розміщувати значні суми коштів у депсертифікати Нацбанку і активно працювати з ОВДП на первинному та вторинному ринках. Майбутні надходження відшкодування ПДВ експортерам з урахуванням планових погашень ОВДП, дозволять банкам зберегти залишки на своїх коррахунках у період з 25 до 29 травня в межах від 41 до 69 млрд гривень;

Дивіться також: Яким буде курс долара в червні (відео)

5. Готівковий ринок і дії спекулянтів.

Власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку та на реальний попит і пропозицію валюти з боку населення.

Після відносного застою в період жорсткого карантину готівковий ринок почне поступово нарощувати обсяги. Логіка поведінки фінансистів при виставленні цінників зміниться. Якщо раніше частина обмінників могла собі дозволити занижувати котирування прийому валюти і користуватися відносно монопольним становищем (особливо на периферії), то зараз вони будуть змушені знижувати спред між купівлею і продажем валюти, щоб утримати клієнтів.

Спекулянти на міжбанку будуть працювати як у форматі «у дві сторони», так і користуватися перекосами попиту і пропозиції під час сесій і періодично «розігрівати» курс. Крім цього, вони активно продовжать грати на різниці готівкового та безготівкового курсів. Особливо, якщо на міжбанку відбудеться активізація клієнтів і котирування поповзуть вгору.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на три фактори:

1) поведінка міжбанку;

2) реальний попит і пропозиція за валютою з боку населення;

3) рівень конкуренції в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 25 -29 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,65-27,25 гривень, а в банках 26,65 — 27,30 гривень.

На міжбанку. Після ослаблення вимог карантину з урахуванням виплат відшкодувань ПДВ експортерам і завершення місяця — коливання курсу на торгах посиляться.

Основними гравцями будуть: великі місцеві компанії, Нацбанк і ті нерезиденти, хто працює з українськими ОВДП на первинному та вторинному ринках.

НБУ продовжить періодично виходити на торги з інтервенціями з купівлі долара. Тепер головне, щоб він «не перестарався» в частині обсягів викупу валюти з ринку. Від того, наскільки регулятор зможе керувати цим процесом, і буде залежати рівень курсових коливань цього тижня. Використовувати Нацбанк при своїх інтервенції буде Matching.

За розрахунками «Мінфіну», у період з 25 до 29 травня коридор за безготівковим долара на міжбанку буде перебувати в межах 26,70-27,30 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — через вихідний в США і роботу за доларом на умовах ТОМ статистика торгів 25 травня буде низькою — в межах $ 140-180 млн при укладенні до 420-460 угод.

У вівторок — четвер — зростання операцій в межах $240-290 млн при укладенні до 510-630 угод. Валютний та ресурсний міжбанк активізується за рахунок:

1) фактора наближення закінчення місяця у клієнтів і самих банків;

2) проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 26 травня і розрахунків за ним 27-го числа;

3) зарахування у вівторок доларової валютної виручки нашим експортерам фактично за два дні (у зв'язку з неробочим понеділком в США) ;

У п'ятницю, незважаючи на закінчення місяця, — частково спрацює фактор завершення робочого тижня і обсяги міжбанку впадуть до $190-220 млн при здійсненні до 440-490 угод.

Новий проект «Мінфіну» — каталог інтернет-банків України