«Програма 5-7-9% запрацювала. Також на технічному рівні ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи на те, що вона у нас дуже, дуже, дуже незалежна. Ми її дотиснемо. Банк будуть не дуже обережними, видаючи кредити нашому населенню. Тому що населенню треба допомагати, особливо зараз, коли криза не в Україні, а в світі», – повідомив президент.

Він назвав такі кредити «людськими».

«Ми рік працюємо над тим, щоб у нас були нормальні, живі, європейські, людські кредити. 5-7-9% — це перша програма, при якій люди можуть отримувати кредити в національній валюті не під 25%, не під 30%, а під 5-7-9%», – зазначив Зеленський.

Читайте також: Ще два банки видаватимуть доступні кредити «5-7-9%»

Голова держави підтвердив, що іпотека по 10% буде.

«Вже рік борюся, щоб іпотека була по 10%. Найближчим часом в Україні вперше за багато років буде іпотека для кожного громадянина України під 10%. Це велика перемога», – сказав він.

Для цього була знижена облікова ставка НБУ.

Читайте також: Допомога бізнесу. Уряд озвучив умови рефінансування діючих кредитів

«Облікову ставку ми знизили з 18% до 8%», – наголосив Зеленський.

Передісторія

29 квітня 2020 року Уряд підтримав пропозицію Міністерства фінансів та розширив можливості програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Компенсація ставки по діючим кредитам до 0% тепер доступна за умови збереження не менше 60% фонду оплату праці та 80% чисельності персоналу порівняно із станом підприємства на 1 березня 2020 р. Ця умова має зберігатись протягом всього строку отримання саме цієї державної підтримки.

Читайте також: Доступні кредити 5-7-9%. З 1 березня банки видають позику без застави

Крім того, можна буде рефінансувати більший обсяг кредиту, також підвищено ліміт обороту на групу пов’язаних компаній до 10 млн євро. Таким чином, більша кількість підприємців зможе податись на цю програму.