«На жаль, програма, де-факто, не запрацювала на повну потужність. До поновлення програми, за 3 місяці всіма банками-партнерами програми „Доступні кредити 5-7-9%“ видано 451  кредит на загальну суму 276 млн грн. Це дуже мало.

І ми розуміємо, що вона не буде працювати зараз, тому що банки не хочуть брати на себе ризики видачі коштів. Тому портфельні гарантії можуть стати двигуном кредитування», — підкреслив він.

Читайте також: Два комерційних банки приєдналися до програми кредитів «5-7-9%»

«Що ми пропонуємо зараз за програмою 5-7-9 і чим вже можна користуватися. Якщо ваш бізнес має оборот до 10 млн євро і ви маєте кредит у банку, держава компенсує вам погашення відсотків протягом одного року.

У бюджеті під цей напрямок виділено 4 млрд гривень. З нашої точки зору, цього буде достатньо, але якщо буде потрібно більше, ми будемо вносити зміни в бюджет», — пояснив міністр.

За його словами, уряд працює над програмами, які хоче запустити, щоб дати доступні кредити для підприємців.

Петрашко заявив, що один з напрямків — доступ до портфельним гарантій для банків, це питання зараз знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Читайте також: Допомога бізнесу. Уряд озвучив умови рефінансування діючих кредитів

«Це потрібно для того, щоб кредитувати пріоритетні сектори економіки, підсилювати певні галузі, які страждають від тієї чи іншої кризи.

Якщо це буде проголосовано, у нас з'явиться новий інструмент, і ми будемо частково брати на себе ризики разом з банками по пулу кредитів для різних галузей», — розповів міністр.

Скільки банків видають доступні кредити

Тепер у програмі «Доступні кредити 5-7-9%» вже 9 банків:

Читайте також: Кого обділила програма «Доступні кредити 5-7-9%»

Що відомо про програму

  • Державна кредитна програма «Доступні кредити 5-7-9%» введена за ініціативою президента України, щоб спростити доступ мікро — та малого бізнесу до банківського кредитування, а також повернути й утримати заробітчан.
  • Програма стартувала в лютому 2020 року. Контроль за її реалізацією покладено на Фонд розвитку підприємництва.
  • Мікро — і малий бізнес може отримати до 3 млн грн кредиту під 5, 7 або 9% ставку для різних цілей розвитку своєї справи.