Причина лише в одному — у бізнесу зараз просто немає ресурсів на купівлю валюти, а фінансувати поточні витрати треба. І робити це треба в гривні.

Хтось із підприємств закрився, хтось відправив персонал у відпустку за свій рахунок, а більшість з працюючих компаній різко зменшилися у витратах. Експортери продають валютні надходження, населення, щоб забезпечити свої поточні потреби, здає валютні запаси. Економіка дрібніє. Дрібніє і валютний ринок, якщо відкинути періодичні розпродажі валюти НАК «Нафтогазом» та ще декількома компаніями. Підіграли зміцненню гривні і аномально низькі ціни на нафту в березні-квітні. У поєднанні з падінням споживання бензину і дизельного палива всередині країни через карантин, це знизило обсяги валюти, що купується імпортерами енергоносіїв для оплати своїх зовнішніх контрактів.

Таким чином, маса негативних факторів несподівано спрацювала на зміцнення нацвалюти без реальних на те економічних причин.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції і обвалу гривні — немає

Надлишок пропозиції долара на торгах майже щодня скуповує НБУ. За період 12-15 травня він викупив $ 161,5 млн, знизивши котирування з 26,815 грн/$ до 26,63 грн/$.

Зниження Нацбанком облікової ставки до 8% річних з метою дати реальному сектору економіки дешеві кредити поки що переважно призводить лише до зниження ставок за депозитами населення, а також до наповнення банками держбюджету. Суть в тому, що, отримуючи від НБУ рефінансування під 8% річних, банки тут же купують ОВДП з дохідністю більше 11% річних. За працюючими ж кредитами, так й за новими — банки особливо ставки знижувати не поспішають.

Все це теж створює міну сповільненої дії і через деякий час почне тиснути на курс гривні в моменти, коли уряду треба буде гасити свої зобов'язання за держоблігаціями. Куди піде прибуток, зароблений банками на таких нехитрих операціях з рефінансу і купівлі ОВДП — можна тільки здогадуватися.

Проблема фінансування дефіциту бюджету, зростання соціальних витрат, а також поведінка нерезидентів — власників гривневих ОВДП на суму близько $ 4 млрд у еквіваленті — все це створить додатковий тиск на гривню відразу після завершення карантину.

І коштів МВФ, про які поки що все ще тільки домовляються наші чиновники — на рішення всіх проблем не вистачить. У результаті ми можемо отримати серйозну волатильність курсу на валютному ринку вже влітку.

Що буде з валютним ринком найближчим часом

На поведінку учасників торгів і курс цього тижня вплинуть наступні фактори:

1. Тактика Нацбанку при проведенні валютних інтервенцій. В умовах малооб'ємного міжбанку НБУ продовжить викуповувати надлишок долара і цим частково буде підтримувати його курс. Котирування Нацбанку будуть головним курсовим орієнтиром для всіх учасників торгів. Використовувати регулятор для своїх інтервенцій буде Matching;

Читайте також: Голова НБУ про курс: Ми вміємо працювати з ринком так, щоб не було різких коливань

2. Період бюджетних платежів у клієнтів. Наступ у першій половині цього тижня періоду розрахунків бізнесу з державою підтримає гривню. Дефіцит гривні у більшості компаній буде стимулювати продаж валюти експортерами, а також обмежить можливості імпортерів з її скуповування;

3. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та ліквідність у банківській системі.

ОВДП. Кілька останніх аукціонів пройшли дуже вдало для Мінфіну. Тільки за 12 травня чиновники продали облігацій на 19,4 млрд гривень. І хоча багато в чому це перевкладення банками гривні, отриманої від погашення попередніх випусків, такі обсяги операцій з ОВДП істотно впливають на ресурсний та валютний ринки.

На момент написання статті Мінфін планував на 19 травня розміщення гривневих облігації на 3, 6, 9 місяців та 1 рік, а також валютні доларові папери терміном обігу 204 дні. Загальна сума планованих розміщень станом на вечір 15 травня Мінфіном не оголошувалася.

Ми впевнені в успішному розміщенні облігацій і на майбутньому аукціоні, так як ці папери охоче бере Нацбанк в якості застави за своїми тендерами рефінансування. Це забезпечує банкам можливість заробляти на різниці в ставках рефінансування і ставок дохідності за ОВДП. Крім цього, на тлі майже нульових ставок у ЄС і США українська дохідність за доларовими паперами у 3-4% річних виглядає досить привабливою для інвесторів.

За нашим прогнозом, якщо чиновники і потенційні покупці зійдуться на прийнятному рівні дохідності валютних облігацій, то сума розміщення може скласти $140-270 млн за номіналом.

Ліквідність банків. Цього тижня коррахунки банків будуть значно коливатися як за рахунок перерахувань клієнтами бюджетних платежів на рахунки Держказначейства, так і за рахунок розміщення Мінфіном України облігацій на аукціоні 19 травня. Успішний аукціон в поєднанні з гривневими голодом у більшості компаній спрацюють на користь зміцнення нацвалюти.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень зменшення обсягів коштів, розміщених банками у депсертифікати НБУ як мінімум на 5-9 млрд гривень і коливання залишків на коррахунках в межах 43-62 млрд гривень.

4. Поведінка готівкового ринку і спекулянтів. Активна здача валюти населенням у період карантину робить готівковий ринок одним з головних постачальників відносно дешевої валюти на міжбанк. Обмінки фінкомпаній і банків скуповують її у громадян і потім через валютну позицію фінустанов продають на торгах у безготівковій формі. Це сприяє зміцненню гривні. Різниця між готівковим і безготівковим курсами дозволяє непогано заробляти спекулянтам. Продовжать спекулянти цими днями працювати на торгах і у форматі «у дві сторони». В моменти виходу на міжбанк великих гравців з купівлею чи продажем валюти, ми будемо спостерігати спроби спекулянтів розгойдати курс, підлаштовуючись під дії великих учасників торгів;

5. Міжнародний календарний фактор. 25 травня у США відзначатимуть День Пам'яті. Американські банки не будуть проводити платежі в доларі і тому українські компанії намагатимуться встигнути провести всі свої валютні розрахунки в доларі у період з понеділка — до першої половини п'ятниці, щоб потім «не зависнути» з проплатами і товарами на період до 26 травня.

Прогноз міжбанківського та готівкового курсів на 18-22 травня

На міжбанку. Через дефіцит гривні у бізнесу буде спостерігатися надлишок пропозиції валюти на торгах. Основним універсальним її покупцем буде залишатися НБУ. Його вихід або невихід на торги і встановлювані котирування залишаться головним курсовим орієнтиром для всіх учасників міжбанку.

За нашими розрахунками, цього тижня Нацбанк зможе без особливих зусиль викупити в резерви ще близько $115-165 млн. І це без урахування можливих нових розпродажів валюти НАК «Нафтогаз».

За прогнозами «Мінфіну» курс долара на міжбанку в період з 18 до 22 травня буде перебувати в межах 26,40-26,95 грн/$.

Обсяги операцій на торгах складуть:

У понеділок-середу — в межах $260-340 млн при здійсненні до 550-680 угод;

У четвер — п'ятницю — $180-210 млн при укладенні до 420-500 угод.

Готівковий ринок. Власники обмінників будуть орієнтуватися на попит та пропозицію з боку населення у своєму регіоні з постійною оглядкою на поведінку міжбанку. Це призведе до періодичної зміни цінників обмінників протягом дня.

Обмінники будуть працювати в режимі «з обороту» з середнім рівнем спреду в межах 15-20 копійок за доларом, 25-35 копійок — за євро і 0,007-0,015 гривень по рублю.

«Мінфін» прогнозує коридор з готівкового долара на 18-22 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,35-27,00 грн/$, а в банках 26,30-27,05 грн/$.

Дивіться також: Stand-by від МВФ, «нові гроші»: Чого чекати бізнесу і що буде з доларом (відео)