Що відомо про зміну власника

23 квітня 2020 року Національному банку стало відомо, що Центральний банк РФ продав 50% + 1 акцій «Сбєрбанку Росії» Міністерству фінансів РФ. Відповідно, у Сбербанку в Україні змінився кінцевий власник.

Утім, кінцевий власник порушив вимоги законодавства:

  • не повідомив Національний банк за 3 місяці до набуття істотної участі в АТ «Сбербанк» про намір такого набуття;
  • не погодив із Національним банком набуття істотної участі в банку;
  • не подав до Національного банку копію договору (правочину), на підставі якого відбувся перехід права власності на акції.

Читайте також: НБУ оскаржив судовий програш по штрафу Сбербанку на 95 мільйонів

Як відреагував Нацбанк

Національний банк надіслав запит Міністерству фінансів РФ та «Сбєрбанку Росії» з вимогою надати пояснення та відповідні документи, а також повідомив про правові наслідки порушення українського закону.

Національний банк надасть правову оцінку та розгляне питання про застосування заходів впливу у визначеному законом порядку та строки.

Читайте також: Лондонський банк отримав рекордний штраф через Україну

Істотна участь — це пряме та/або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами 10 і більше відсотками статутного капіталу та/або права голосу акцій, паїв юридичної особи або незалежна від формального володіння можливість значного впливу на управління чи діяльність юридичної особи.

Нагадаємо

  • Раніше, у кінці 2019 року, у Сбербанку РФ заявляли, що відновлять переговори з продажу українського дочірнього банку тільки після зняття з нього санкцій в Україні. Про це заявив перший заступник голови правління Ощадбанку Лев Хасіс.