Що відомо

5 травня Приватбанк отримав від державного виконавця — Печерського відділу державної виконавчої служби Міністерства юстиції — чотири нові постанови. У них ідеться про відкриття виконавчого провадження про стягнення з банку на користь сім'ї Суркісів $250 млн.

Приватбанк звернувся до правоохоронців і міністра юстиції, щоб отримати правову оцінку цих дій.

Читайте також: Перемога офшорів Суркісів. Суд підтримав стягнення $250 мільйонів з Приватбанку

Нові постанови стосуються примусового виконання Приватбанком постанови Печерського райсуду від 2017 року, яким банк зобов'язали виплатити Суркісам $250 млн, або близько 7 млрд грн, депозитів і відсотків за ним.

Читайте також: Приватбанк VS Суркіси: Верховний Суд назвав винних у тиску по справі банку

Як стверджують у держбанку, ці гроші були конвертовані в капітал Привату під час націоналізації через пов'язаність Суркісів з інсайдерами банку (процедура bail-in).

Чому важливий цей суд

Члени сім'ї Суркісів намагаються довести в суді, що не є особами, пов'язаними з ексвласниками Приватбанку. Також вони хочуть скасувати процедуру bail-in. У межах цієї процедури гроші на їхніх рахунках в Приватбанку були стягнуті на користь держави.

Читайте також: Суд Приватбанку із Суркісами: одного дня може бути мало

Від рішення в цій судової битві залежить, чи буде державний Приватбанк виплачувати грошові кошти особам, пов'язаним з Коломойським. Держава може втратити суму договорів bail-in, а це близько 29 млрд грн.

Bail-in — процедура, яка дає змогу використовувати для фінансового оздоровлення банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються на акціонерів, а їхні грошові вимоги — на акції.

Також від рішення залежить хід усіх інших судових процесів про націоналізацію Приватбанку. Це ті справи, в яких Ігор Коломойський хоче визнати незаконною націоналізацію Приватбанку і повернути його собі.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Коли продовжиться суд

  • Розгляд справи сім'ї Суркісів і Приватбанку продовжиться 15 червня о 10:30. Таку дату погодили Палата Верховного Суду, хоча раніше в Нацбанку повідомляли про можливе засіданні 18 травня.