Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 травня 2020, 9:37

Приватбанк VS Суркіси: Верховний Суд назвав винних у тиску по справі банку

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Великої палати Верховного Суду про втручання в їх професійну діяльність і тиск на суд з метою ухвалення рішення на користь однієї зі сторін у справі Приватбанку. Про це повідомляє пресцентр судової влади України.

Чому скасували засідання

Під час розгляду справи про законність націоналізації Приватбанку у день судового засідання в мережі інтернет, в електронних засобах масової інформації та в соціальних мережах поширювалась інформація, спрямована на підрив авторитету судової влади.

«Припущення авторів цих публікацій і дописів поєднуються з твердженнями про отримання суддями Великої палати Верховного Суду неправомірної вигоди, змову з представниками позивачів, містять погрози», — йдеться в заяві суддів.

Читайте також: Тиск на суддів. Велика палата відклала розгляд справи Суркісів по Приватбанку

Передісторія

У повідомленні зазначається, що 16 березня 2020 року Велика палата Верховного Суду відкрила судові засідання у справі для громадськості, проте співзасновник політичної партії «Демократична сокира» Антон Швець поширив у інтернеті, на думку суддів, недостовірну інформацію про перебіг цього засідання з використанням ненормативної лексики.

25 квітня член наглядової ради Приватбанку Артем Шевальов, який є відповідачем у справі, у соцмережі закликав суддів Верховного Суду, які розглядають справу, «читати шикарну статтю» про розгляд справи банку.

Крім того, судді вважають неприйнятними заяви генерального прокурора Ірини Венедиктової щодо справи Приватбанку.

«23 квітня 2020 року свою позицію як позицію Офісу генерального прокурора озвучила і генеральний прокурор, яка фактично протиставила судову владу суспільству та загалом державі. З виступу складається враження, що єдиним захисником суспільства та держави виступає прокуратура, яка вже визначила, хто у справі правий, а хто — ні. В умовах, коли навколо цієї справи очевидно проглядається збурювання громадських почуттів та намагання принизити суд, такі заяви навряд чи можуть вважатися прийнятними», — зазначають у суді.

Читайте також: Суд Приватбанку з Суркісами: одного дня може бути замало

Судді Верховного Суду вважають, що зазначені обставини є формою втручання в діяльність суду, способом впливу та тиску з метою ухвалення рішення на користь однієї зі сторін та повідомляють про втручання у їх діяльність зі здійснення правосуддя для вжиття відповідних заходів.

Чому важливий цей суд

У ході націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) — емітентом єврооблігацій — підлягали процедурі bail-in і були примусово обмінені на акції додаткової емісії банку, які згодом були продані Мінфіну менш ніж за 1 грн.

У капітал були конвертовані три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн було погашено в серпні 2016 року, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Читайте також: Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч евро — ЗМІ

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Також рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Bail-in — процедура, здійснювана на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайної санацією. Вона дозволяє використовувати при фінансовому оздоровленні банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються в акціонерів, а їхні грошові вимоги — на акції.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Нагадаємо

  • 19 квітня суд скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, яким визначено перелік пов'язаних з банком фізичних та юридичних осіб. На обидва ці рішення Кабмін, НБУ і Приватбанк вже подали апеляції.

  • Окружний адмінсуд Києва 17 травня зобов'язав Приватбанк повернути особисто сім'ї Суркісів 1,048 млрд грн, $266,2 тис. і 8 тис. євро.

Читайте також: Нацбанк обурений рішенням суду на користь братів Суркісів

  • 27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів. З матеріалів суду випливало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик — 514,1 млн грн, Григорій Суркіс — 163,1 млн грн, Марина Суркіс — 174,5 млн грн, Рахміль Суркіс — 44,8 млн грн.

Коментарі - 8

+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
5 травня 2020, 10:21
#
Памятка любым инвесторам, в т.ч. иностранным, что бывает когда сюда что то инвестируешь или вкладываешь....
+
+21
ballistic
ballistic
5 травня 2020, 11:11
#
Краще нехай цей кейс стане пам'яткою для самовпевнених і ненажерливих олігархів, що їм теж колись доведеться за все заплатити.
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
5 травня 2020, 11:15
#
Платить за свою тупость что хранили, что то тут, я согласен))) потому очень смешно выглядет как уже 6 лет ищут любых инвесторов, а они не идут...Даже большие проценты и дивидениы не заманят, если Вас хотят обворовать от власти и до населения....
+
+23
ballistic
ballistic
5 травня 2020, 12:31
#
А Ви хочете як Беня, взяти інвестицію на депозит, прокредитувати свій бізнес через прокладку, а потім шантажувати банкрутством?
+
0
Caramba
Caramba
5 травня 2020, 11:26
#
Слово предоставляется Антону Швецу, сооснователю партии «Демократична Сокира»
И по моему личному убеждению я был свидетелем не судебного заседания, а преступления.
Говорю это прямо.
Потому что после заседания я пошел и написал заявление в правоохранительные органы.
Во время заседания я увидел явный сговор представителей Суркиса и судей. Сначала судьи качали вопросами представителей Привата, Кабмина, НБУ и Фонда, а потом представитель Суркиса прочитал ЗАРАНЕЕ ЗАГОТОВЛЕННУЮ РЕЧЬ С БУМАЖКИ прямо по аргументам судей. Какое совпадение. Бывает же такое, ну. А на вопросы не по бумажке представитель мычал и тупил.
Я явно видел сговор. И мне понятно почему судьи все заседание говорили о защите прав Суркисов и их прокси, как простых вкладчиков, КОГДА ОНИ НЕ ЯВЛЯЮТСЯ ВКЛАДЧИКАМИ. А являются подельниками криминальных схем и бизнес-партрнерами Коломойского и интересы таких категорий всегда защищаются ПОСЛЕ интересов добросовестных вкладчиков, вроде меня и вас.
Некоторые судьи тоже теперь не судьи, а подельники Суркисов и Коломойского.
И я не буду на это спокойно смотреть.
https://www.facebook.com/anton.an.shvets/posts/1050227178682920
+
0
rredrred
rredrred
5 травня 2020, 11:52
#
Ваша позиция основана на ваших эмоциях, потому что в иске написано умным юристом лишь то что прочитал как вы говорите с бумажки адвокат для картинки. если вы не знаеье то судьи обязаны озвучить аргументы истца и спросить у ответчика их позицию по таким доводам и исследовать доказательства такой позиции.
в данном случаи доказательств как вы говорите партнеров вледельцев банка ответчики не предоставили. и вы у них спросите почему!!! сговор ищете там а не в суде, потому что суд не может принять решение которое будет признано в еспч незаконным, что грозит судьям позорным увольнением. потому что люди без специальных знаний и ресурсов как правило не мстят за незакконные решения судов, а те что с ресурсами и принципиальные те могут. поэтому и судьи не могут принять явно незаконное решение, это вам не наезд на барыг где белыми нитками шьют в судах.
+
0
Caramba
Caramba
5 травня 2020, 11:57
#
Это не я. Это Антон Швец писал в фейсбуке. Я скопипастил сюда. Чтобы хоть как-то была представлена позиция двух сторон.
А вообще «Демсокира» давно следит за развитием дела Привата против Коломойского. И лучше почитать их статьи на эту тему. В данном случае это только цитата из одного поста на эту тему.
+
0
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
5 травня 2020, 16:06
#
Всем пофиг что они там пишут и создают шум...это им нужно что бы их читали....пусть следят за собой....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися