Прогнози НБУ

«Така оцінка ґрунтується на прогнозі НБУ щодо спаду реального ВВП у ІІ кварталі, а також результатах соціологічних опитувань про кількість осіб, які раніше працювали, але втратили роботу внаслідок запровадження карантинних заходів», – йдеться в матеріалах звіту.

Читайте також: Скільки зараз платять безробітним і як отримати державну допомогу

Зазначається, що оцінки скориговано на припущення про певне розширення штату на підприємствах, які зіткнулися з підвищеним попитом на свої товари та послуги, а також, що частина тих, хто втратив роботу чи був у її пошуках до запровадження карантину, відмовиться від намірів знайти роботу та вибуде з робочої сили.

Вакансії зникають

У повідомленні Нацбанку з посиланням на дані порталу Work.ua зазначається, що кількість нових вакансій за перші п'ять тижнів карантину зменшилася удвічі.

Окрім того, порівняно з початком карантину, кількість нових резюме за 6 тижнів зменшилася на 20%. У результаті збільшилося навантаження резюме на одну вакансію, відображаючи значні ускладнення отримання пошукачами нової роботи.

Читайте також: Що робити, якщо вас звільнили без згоди під час карантину

Читайте також: Вірус безробіття: як бізнес вирішує питання з працівниками

Хто постраждає більше всього

За прогнозами McKinsey, найбільше можуть постраждати працівники, задіяні в сфері розміщення (готелі, хостели тощо), а також — громадського харчування — 74% від усіх робочих місць (8,4 млн чоловік).

Читайте також: Вакансії для роботи онлайн зросли на третину

Також під серйозною загрозою працівники сфери роздрібної та оптової торгівлі — 14,6 млн робочих мсць.

При цьому найбільше постраждає вікова група до 24 років.

Нагадаємо

Згідно із світовим економічним звітом МВФ, безробіття в 2020 році сягне 10,1%, в 2021 — знизиться до 9,3%.

Уряд України на засіданні 29 березня схвалив оновлений макроекономічний прогноз. Рівень безробіття — 9,4%.