Компанія PSP Platon здійснює процесинг платежів, а тому має змогу відслідковувати показники роботи різних мікрофінансових організацій. За словами Гели Слюсарчука, середня сума кредитів, які надають МФО, знизилась на 30%. Ще суттєвіше зменшилась кількість таких кредитів. Точної цифри представник PSP Platon не назвав, але за його оцінкою, відбулось скорочення більш ніж вполовину.

«Це пов’язано з тим, що коли почався карантин, значна частина компаній призупинила роботу. Водночас на минулому тижні загальні обсяги видачі кредитів вже зросли на 20%», — повідомив Гела Слюсарчук.

Читайте також:Скільки МФО в Україні дають кредити під 0% — рейтинг «Мінфіну»

МФО підтверджують його висновки. Як повідомив директор фінансової компанії ШвидкоГроші Олександр Холод, суми кредитів дійсно впали. «Важливо, щоб в нинішній час у нас була можливість кредитувати більшу кількість клієнтів, а не видати гроші невеликій кількості позичальників», — говорить він.

ШвидкоГроші також обмежили видачу кредитів на довгий строк і сконцентрувались на короткострокових кредитах до 14 днів.

Скорочується кредитування і в банках

Як повідомляв «Мінфін», за результатами «Опитування про умови банківського кредитування», яке провели фахівці НБУ, банки констатують зменшення попиту на кредити з боку населення та бізнесу.

Читайте також: Прострочка за кредитами МФО зростає. Компанії стали ретельніше відбирати позичальників

Зокрема, падіння попиту з боку населення на кредити у 1 кварталі стало найбільшим із 2015 року. В той же час банки зменшили рівень схвалення заявок на кредити та посилили стандарти для погодження позики.