За словами Берези, у новому законі про фінмоніторинг, який набув чинності 28 квітня, додані нові вимоги щодо операцій з криптовалютами. Цього вимагають рекомендації FATF, які були оновлені минулого року.

«В законі зафіксовано, що регулятором і наглядовим органом за криптовалютами є Мінцифра», — зазначив директор департаменту.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу доб'ють економіку чи виведуть її з тіні

Береза пояснив, що на сьогодні розробляється профільний закон щодо криптовалют, який найближчим часом буде доступний. 

«Наразі ще зарано говорити про деталі, оскільки Мінфицри має озвучити свої вимоги, а також має бути ухвалений базовий закон по роботі з криптовалютами», — підсумував він.

Читайте також: Електронні гроші та «чорні» зарплати потрапили під посилений контроль

Під контролем

Як писав раніше «Мінфін», в перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу додаються компанії, які надають послуги з обміну, зберігання, реалізації, переказу електронних грошей. У тому числі в цю категорію входять компанії, діяльність яких пов'язана з криптовалютою.

Якщо біржі, обмінники, банки або інші компанії здійснюють платежі в криптовалюті в еквіваленті від 30 тис. грн, вони повинні перевірити таку операцію і зібрати докладну інформацію про клієнта. Клієнт, у свою чергу, зобов'язаний надати вичерпну інформацію про походження та призначення своїх віртуальних активів.

Закон про фінмоніторинг: що зміниться та на кого очікують проблеми (відео)

За словами ексміністра фінансів Оксани Маркарової, Держфінмоніторинг має доступ до аналітичного продукту, який дозволяє проводити розслідування джерел походження криптоактивів і напрямків їх використання. Тобто служба вже розслідує операції з криптою, і має достатньо успішних кейсів таких розслідувань. Міністр фінансів також повідомила, що відповідні норми в антивідмивному законі – перший крок на шляху легалізації обігу криптовалют в Україні.

Читайте також: Під контролем: Відтепер операції з криптовалютами перевірятиме фінмоніторинг

Передісторія

  • 28 квітня 2020 року набув чинності новий закон про фінмоніторинг. Відтепер онлайн-платежі українців перевірятимуть ретельніше. Проте до більшості операцій увага буде мінімальною, під контроль підпадуть високоризиковані транзакції.

Читайте також: Чотири міфи про закон про фінмоніторинг. Як буде насправді