Сезонні роботи

У Міністерстві закордонних справ зазначили, що попри закриті кордони є країни, які нині потребують і готові прийняти українських заробітчан на сезонні роботи.

«Дійсно, звернення є. Але уряд України керується, насамперед, міркуванням безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це зараження на небезпеку захворювання, особливо, коли ця подорож здійснюється літаком», — каже очільник МЗС Дмитро Кулеба.

Читайте також: В Україну повернулося 2 мільйони заробітчан. Як уряд планує їх втримати

Дозвіл не для всіх

Водночас він зазначає, що уряд готовий розглядати кожен такий запит.

Рішення ухвалюватимуть «точково», виходячи з поточної епідемічної ситуації в тій чи іншій країні та при дотриманні певних умов. Так, роботодавець має забезпечити належні умови проживання, зазначають в уряді.

Також в Кабміні нагадали, що починаючи з березня через пандемію коронавірусу в Україну повернулося близько 2 млн заробітчан. Через це в Європі наразі гостро не вистачає сезонних працівників.

Передісторія

Раніше посол Естонії в Києві Каймо Кууск розповів, що Кабінет міністрів тимчасово заборонив українським заробітчанам поїздки за кордон. Виїзд дозволено тільки в разі відвідування родичів. 

Нещодавно в Фінляндію вирушив чартерний рейс з України з двома сотнями наших громадян для сезонних робіт.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів про плани залишити українських заробітчан в країні.

Раніше повідомлялося

  • В Україні запустять іпотечні програми, щоб допомогти заробітчанам, які через пандемію коронавірусу повернулися до країни. Про раніше заявив президент Володимир Зеленський.

  • За його словами, частина українських заробітчан через пандемію повернулася до країни не тимчасово.

Читайте також: Зеленський обіцяє зарплати, як у Польщі, через 4 роки

  • 3 грудня 2019 року президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми — повернути додому українських заробітчан і надати доступні кредити на власну справу.