Згідно з законом, НБУ повинен був привести свої нормативні акти у відповідність протягом 3 місяців з дня набрання чинності, тобто до 28.07.2020. Але НБУ «прискорився» і планує видати зміни до 28.04.2020, тобто завтра.

Не скажу, що всім учасникам процесу абсолютно зрозуміло, що потрібно робити і як.
Роз'яснення надходять майже щодня. Голова йде обертом.

Що зрозуміло зараз:

1. У зв'язку з набранням чинності нового Закону про фінансовий моніторинг, підхід до витребування документів, що підтверджують джерело походження коштів, не змінився.

2. Є перелік нових вимог до отримання інформації при здійсненні операцій. Так, при здійсненні p2p переказів від 5 до 30 тис. грн відправник у момент ініціювання платежу повинен буде вказати ПІБ одержувача, а при p2p переказі понад 30 тис. грн додатково вказати номер, рахунок одержувача. Як це реалізувати в стислі терміни — велика загадка.

3. При виконанні операції з поповнення картки в терміналах самообслуговування партнерів Банку можливі операції:

— до 30 тис. грн, якщо відправник і одержувач збігаються (операція з присутністю фізичної карти) .

— до 5 тис. грн без змін

— При поповненні картки в терміналах самообслуговування інших банків мабуть будуть можливі операції на суму до 5 000 грн.

4. Операції поповнення мобільних та оплати комуналки не «постраждають» і залишаться якими були раніше.

У преамбулі постанови НБУ є пункт про період впровадження банками змін до 01.01.2021.

На питання чи означає це, що до цього часу можна не поспішати впроваджувати, відповідь по суті така: «Закон набирає чинності 28.04.2020 і його потрібно виконувати. НБУ не може дозволити порушувати закон, але так як у Постанові та листах роз'ясненнях стоїть термін імплементації 01.01.2021, то при перевірках дотримання закону, будуть враховувати перехідний період».

Моє індивідуальне резюме, не є офіційною позицією банку:
Начебто, нічого військового, але чорт голову зверне у цих всіх роз'ясненнях і нових інструкціях. Абсолютно не зрозуміло навіщо такий поспіх і суєта в такому складному проекті, як зміна процедури здійснення наймасовішої банківської операції в країні.