Червневий контракт на WTI торгується о 7:20 за київським часом на рівні $10 за барель, подешевшавши на $0,95, або на 8,5%.

Червневий ф'ючерс на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures подешевшав на $2,81 (14,5%) — до $16,52 за барель, мінімуму за 18 років.

За даними видання, ринок нафти продовжує «хаотичні конвульсії» на тлі падіння попиту і дефіциту вільних ємностей для зберігання сировини. Розвал нафтового ринку показує масштаб проблем, з якими зіткнулася світова економіка, і це веде втечі інвесторів від ризику.

Читайте також: Ціна нафти Brent впала нижче за $19

Колапс ринку, що почався 20 квітня з історичного падіння нижче нуля травневих ф'ючерсів на WTI, поширився 21 квітня на червневі контракти, а також на європейську Brent і угоди на спот.

«Це показало, що мова йде не про технічний збій, а про зміцненні ринкової тенденції», — пише видання.

Учасники ринку переконані, що компанії-виробники занадто повільно реагують на зміну кон'юнктури. Ситуація на ринку робить більш імовірним введення президентом США Дональдом Трампом мит на імпорт нафти, сказав Wall Street Journal колишній радник Білого дому Боб МакНеллі.

Передісторія

20 квітня вартість квітневого ф'ючерсу WTI впала до нуля, а потім і зовсім вперше в історії досягла негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус $37,63 за барель.

Після запровадження обмежень в рамках боротьби з поширенням коронавірусу світовий попит на нафту впав.

Читайте також: Що відбувається з цінами на нафту і як це позначиться на Україні

«Якщо ми не побачимо відновлення попиту найближчим часом, цілком ймовірно, що червневий контракт буде чекати така ж доля», — наводить Bloomberg слова Уоррена Паттерсона, аналітика нідерландського фінансового конгломерату ING Bank NV. У той же час він висловив думку, що після квітня ціни почнуть поступово відновлюватися.

Читайте також: Ціни на нафту падають, незважаючи на рекордне скорочення видобутку

Президент США Дональд Трамп заявив про плани повністю заповнити національні резерви країни, направивши в сховища до 75 млн барелів. Вашингтон також розгляне можливість припинення закупівель нафти в Ер-Ріяда, додав він.

Мосбіржа після безпрецедентного обвалу цін вирішила 21 квітня призупинити торги травневим ф'ючерсом нафти WTI, щоб уникнути додаткових негативних наслідків.

Читайте також: Ціни на нафту впали всерйоз і надовго. Трамп не допоможе

12 квітня члени Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і ряд інших нафтовидобувних держав, включаючи Росію, домовилися про зниження видобутку нафти в травні-червні на 9,7 мільйона барелів на добу (б/д), або на 23% від рівня жовтня 2018 року (для Росії і Саудівської Аравії рівні відліку визначені окремо — 11 млн б/д).