У фінансистів вже є досить готівкової валюти. Про недавні перебої з постачанням готівкових доларів і євро всі майже забули. Це послаблює ажіотаж і психологічний тиск на курс.

Багато громадян почали грати в «валютну рулетку». Вони намагаються купити зараз валюту дешевше, щоб потім продати її дорожче. Або навпаки — здати валюту зараз, щоб потім купити за нижчою ціною.

Людей можна зрозуміти — карантин, чутки про дефолт, невиконання бюджету, звільнення і відпустки за свій рахунок стали для населення справжнім шоком.

Читайте також: Реструктуризація держборгу. Чому це не вихід для України

На жаль, люди часто не враховують деякі важливі фактори. Наприклад, що зараз США і ЄС накачують свої економіки великими сумами ліквідності в доларі та євро через епідемію коронавируса. Це безумовно відіб'ється на котируваннях і купівельної спроможності цих валют після закінчення карантину. Вони також не враховують великого числа факторів, які впливають на курс саме в Україні.

Тому українці легко стають жертвами валютних коливань: ще недавно невдахи-інвестори скуповували на паніці долар по 28,40 -29 гривень, а тепер змушені його здавати по 26,60 -27,25 гривень, щоб купити харчі та продукти першої необхідності. Таким чином вони втрачають значну частину своїх чесно зароблених грошей.

Тому не варто піддаватися паніці. Всі рішення треба приймати тільки добре зваживши всі «за» і «проти» в кожному конкретному випадку.

З реальних загроз для гривні зараз можна назвати хронічне недовиконання дохідних статей бюджету на фоні «замороженої» економіки через карантин. Новий бюджет  депутати тільки збираються прийняти. Крім того, співпраці з МВФ призупинилася. Політична метушня навколо закону про землю і «антіколомойского» закону гальмує вирішення питання про отримання Україною необхідного їй фінансування.

Не факт, що ці загрози будуть автоматично приводити тільки до зростання курсу долара. Інфляція і девальвація — абсолютно різні за економічною природою поняття, хоча й часто пов'язані в Україні через нашу специфіку сировинної моделі економіки. Але не в прямій залежності і не завжди.

Ситуацію на міжбанку і на готівковому ринку зараз можна назвати перепочинком після істотного соціального і економічного стресу, пов'язаного з епідемією коронавируса. Від цього вже втомилися і фінансисти, і самі громадяни.

Тому на тлі зниження ажіотажу і вироблення у населення вже часткового імунітету до поганих новин — обмінники в ці вихідні працюватимуть в спокійному режимі «з обороту». Але збережуть при цьому досить широкий коридор котирувань готівкової валюти і встановлять в основному середній рівень спреда між купівлею та продажем долара, євро і рубля через збереження невизначеності загальної ситуації з карантином, його термінами і наслідками.

Читайте такожКуди подінуться наші заробітчани після карантину

На підтримку гривні на готівковому ринку зараз грає і фактор активної здачі валюти населенням, яке для фінансування своїх поточних витрат на фоні втрати роботи і скорочення доходів — змушене витрачати свої валютні заначки. Це ж саме стосується і заробітчан, які через коронавирус повернулися в Україну і не маючи тут роботи — активно поки витрачають привезену з-за кордону валюту на поточні потреби.

Курс валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 27,05 — 27,25 гривень, продаж 27,35 — 27,60. Спред по долару складе від 15 до 35 копійок.

Частина обмінників (особливо в тих областях, де продовжує все ж таки відчуватися брак готівкового долара) можуть ще коригувати свої курси на плюс-мінус до 5-10 копійок до розрахованих «Мінфіном» цінників в залежності від їхніх індивідуальних завдань.

Котирування євро. Міжнародний ринок по парі євро / долар продовжує лихоманити. Це пов'язано з тим, як швидко змінюються рішеннями урядів США і країн ЄС в частині фінансування їх програм по боротьбі з коронавірусом та накачуванням своїх ринків додатковою ліквідністю на величезні суми, так і з змінами на ринку енергоносіїв через рішення країн ОПЕК + в частині квот по видобутку нафти і цін на неї.

Тому пара євро / долар залишається однією з найбільш цікавих для спекулянтів, які активно зараз грають з нею на світовому валютному ринку. Опосередковано це відбивається і на курсі євро щодо гривні.

У ці суботу та неділю фінансисти очікують досить невеликі за теперішніми мірками коливання цієї пари в межах вечірнього п'ятничного крос-курсу близько 1,091-1,098 долара за євро.

За нашими розрахунками на 11-12 квітня курс готівкового євро в обмінниках буде в межах коридору: прийом 29,51- 29,73 гривень і продаж 29,83- 30,12 гривень при спреді від 25 до 45 копійок. У деяких обмінниках можлива ще додаткова корекція даних цінників у межах до плюс-мінус 5-15 копійок на євро в залежності від індивідуальних завдань цих точок обміну валют.

Котирування російського рубля. Рубль істотно зміцнив свої позиції в останні дні на новинах з зустрічі країн, членів ОПЕК + і тепер знаходиться у межах 73-74 рублів за долар Тому на вихідні фінансисти піднімуть котирування прийому і продажу по російській валюті. За розрахунками «Мінфіну» його прийом в обмінниках буде у межах 0,340- 0,355 гривень, а продаж 0,365 — 0,380.