За словами Копотя, законодавство зобов'язує забудовників передати право власності на квартири не пізніше 180 днів після введення будинку в експлуатацію. А ось терміни, в які той зобов'язаний здати будинок — не передбачені.

Тобто відповідальність забудовника за порушення строків лежить тільки в договірній площині. Але в більшості договорів з інвесторами такі норми відсутні.

Підписуючи договір з покупцем, забудовники діють по-різному: хтось не вказує дату введення будинку в експлуатацію зовсім, хтось — ставить лише приблизний термін, а деякі залишають за собою можливість змінювати строки (без згоди покупця або ж, навпаки, тільки за умови отримання його згоди).

Як пояснив директор філії грузинської будівельної компанії REDCO в Україні Роберта Кругових, трапляються лише поодинокі випадки, коли в договорах компанія прописує пені і штрафи за недотримання термінів.

«У цих випадках забудовник вказує мізерні суми штрафу або компенсації», — зазначив він.

Які санкції можна прописати в договорі

  • штраф за прострочення;
  • право покупця відмовитися від договору, в тому числі, з отриманням компенсації. Але як показує практика, цей варіант не вигідний покупцю, особливо, якщо інвестування здійснювалося на етапі котловану», коли вартість квадратного метра нижче, ніж після здачі будинку;
  • компенсація орендної плати за квартиру, в якій живе покупець, чекаючи новосілля.

Забудовники регулярно спізнюються

Нагадаємо, що згідно рейтингу забудовників передмістя Києва від «Мінфіну», тільки 18 компаній з 45 у другому півріччі минулого року здали будинку вчасно або з затримкою не більше 3 місяців.

У Києві в строки здачі будинків не вклалися 88% компаній. Згідно з рейтингом забудовників столиці, з 24 компаній, які здавали будинку у другому півріччі 2019 року, лише 3 зробили це вчасно.