Так званий анти-Коломойський закон є основним prior action Фонду, який має виконати Україна, щоб для неї була відкрита нова трирічна програма на $ 5,5 млрд.

Про що мова у законі

Закон гарантує неповернення виведених з ринку банків до колишніх власників і описує механізм компенсації для них, якщо рішення Нацбанку про визнання банку неплатоспроможним за рішенням суду виявилося неправомірним.

Читайте також:Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

Розробка цього проекту закону проходила під керівництвом міністра юстиції України Дениса Малюськи, який також вів переговори з МВФ з цього питання.

За інформацією НВ Бізнес, Кабмін повинен був ще в п'ятницю 20 березня затвердити і подати в понеділок 23 березня це проект закону на розгляд Верховної Ради України. Однак, на той момент документ ще не був узгоджений Міністерством фінансів України та Мінекономрозвитку.

Ключові зміни закону

Всі норми проекту можна умовно розділити на три великі блоки.

Питання до працюючих банків: посилення повноважень НБУ у плані нагляду (уточнено формулювання щодо ліквідності та капіталу), оцінки показників банків (введено поняття «професійного судження» регулятора), узгодження менеджменту і власників фінустанов.

Суди. Зміни в закони про НБУ, систему гарантування вкладів, банки і банківську систему, а також кодексів судочинства різних гілок (від адміністративної до кримінальної) щодо судових розглядів між екс-власниками банків-банкрутів і державою.

Нові банкрутства. Уточнені повноваження тимчасових адміністраторів та ліквідаторів Фонду гарантування, суттєво розширено опис процедури купівлі банків-банкрутів державою.

Нагадаємо

Обов'язковими попередніми умовами для затвердження EFF залишається прийняття закону про банки, який повинен зробити неможливим повернення націоналізованих банків колишнім власникам, і закон про ринок землі.

  • Всупереч чуткам, Україна не відмовлялася від кредиту МВФ. Фонд не відмовив Україні в кредиті і продовжує переговори. Про це 18 березня написав у фейсбуці заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

  • Як раніше повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль, з восьми пунктів, які МВФ просив виконати Україну, залишилося виконати два.

  • Про нову програму співпраці з МВФ Україна домовилася в грудні 2019 року. Вона розрахована на 3 роки і передбачає допомогу в розмірі $5,5 млрд.