Що відомо про переговори

Фінансування може бути за двома програмами: розширеного фінансування (EFF) і швидкого фінансування через коронавірус (RFI).

Обидві програми можуть бути схвалені МВФ одночасно за прискореною процедурою, а загальний розмір першого траншу сумарно може скласти $3 млрд, третина з яких піде на фінансування дефіциту держбюджету.

Перша – EFF, попередня домовленість яка була досягнута ще за прем'єрства Олексія Гончарука. Але розмір програми планується збільшити з $5,5 млрд до $7 млрд.

Друга програма, безвідсоткова RFI може скласти $1,4 – $2,5 – остаточний розмір в процесі обговорення. По ній не тільки немає відсотків, але і немає окремих умов, крім єдиного – повинна бути підписана програма EFF, і її можна буде затвердити за прискореною процедурою (fast track), тобто без коригування бюджетних показників.

Обов'язковими попередніми умовами для затвердження EFF залишається прийняття закону про банки, який повинен зробити неможливим повернення націоналізованих банків колишнім власникам, і закон про ринок землі.

Читайте також: ООН і ВООЗ планують виділити Україні $ 58 мільйонів для боротьби з коронавірусом

За словами співрозмовника, закон про банки обов'язковий на 100%, а щодо закону про землю можлива відстрочка.

Головним для України є розмір першого траншу за обома програмами. Якщо умови EFF будуть виконані у відповідності з домовленостями з МВФ, то рада директорів кредитора зможе затвердити обидві програми для України одночасно. При цьому важливий не буде розмір першого траншу надходжень фінансів.

За інформацією агентства, Україна розраховує отримати його загальним обсягом $3 млрд – $2 млрд за програмою EFF і $1 за RFI. Гроші за RFI підуть на покриття дефіциту бюджету, а чи зможуть використовуватися ці кошти на ці цілі за програмою EFF поки невідомо. Зазвичай такий варіант МВФ не практикує.

Програма фінансування МВФ для бідних країн

На початку березня МВФ заявив про готовність виділити $50 млрд країнам з низькими доходами і економіками, що розвиваються, на боротьбу з коронавірусом.

Цього тижня директор-розпорядник Фонду Кристаліна Георгієва заявила про готовність МВФ в цілому мобілізувати $1 трлн на кредити для надання допомоги країнам у подоланні епідемії та її наслідків.

Читайте також: ЄБРР виділить мільярд на підтримку країн, де він працює. Україна серед цих країн

Інструменти Фонду дозволяють надати близько $50 млрд країнам, що розвиваються. Зокрема, до $10 млрд можуть бути виділені країнам-членам з низькими доходами під нульову ставку.

У МВФ зараз 40 чинних угод на загальну суму приблизно $200 млрд. У багатьох випадках ці угоди стануть ще одним інструментом для швидкого надання кризового фінансування.

Читайте також: Від рожевих окулярів до прийняття. 5 стадій проходження кризи в бізнесі

«Ми також отримали запити ще від 20 держав і будемо стежити за ними в найближчі дні», — повідомила Георгієва.

Раніше повідомлялося

  • Всупереч чуткам, Україна не відмовлялася від кредиту МВФ. Фонд не відмовив Україні в кредиті і продовжує переговори. Про це 18 березня написав у фейсбуці заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

  • Як раніше повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль, з восьми пунктів, які МВФ просив виконати Україну, залишилося виконати два.

  • Про нову програму співпраці з МВФ Україна домовилася в грудні 2019 року. Вона розрахована на 3 роки і передбачає допомогу в розмірі $5,5 млрд.