На що доведеться витратитися державі і звідки брати фінансові ресурси, на своїй сторінці у фейсбук розповів міністр МВС Арсен Аваков. «Мінфін» публікує ключові тези посту.

Загрози і виклики

Будемо чесними — більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень. Багато сімей живуть, що називається, від зарплати до зарплати. Багато підприємств зупиняються, карантинні заходи змушують закриватися примусово багато маленьких компаній і бізнесів.

Мине місяць і у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю – купити їжу і ліки. Для багатьох це проблема і страх №1 зараз. Це, на жаль, факт, який не можна не враховувати.

В уряді, разом з Прем'єром і Президентом — ми активно обговорюємо цю проблему і — переконаний, буде швидке рішення.

Ні, не так, як при комунізмі – кожному за потребами, ми, на жаль занадто бідні. Але без засобів до існування не повинна залишитися в цей кризовий час жодна людина!

Вам вже відомо про президентську пропозицію доплати 1000 грн пенсіонерам.

Але розробляються й інші заходи.

Виплати для безробітних

Повинні бути введені спеціальні виплати з державного бюджету – як кризове забезпечення при вимушеному безробіттю.

Для тих, хто в період карантину залишився без засобів існування, повинен бути розроблений механізм доступної, простої допомоги – без черг у соцзабезах і бюрократії.

Скільки? Не знаю, не впевнений – треба прорахувати з можливостей бюджету і продумати весь ланцюжок наслідків. Але, беручи до уваги пільги на комуналку під час карантину та інші заходи, вважаю, державна допомога на продукти та ліки – допомога при вимушеному безробітті, на час карантину, повинна скласти близько 2500-3000 гривень на місяць.

Також на час карантину потрібно передбачити пільги щодо ряду комунальних платежів до 50% — 75%.

Читайте також: Милованов підрахував, скільки українців можуть втратити роботу через кризу

Кредитні канікули

На державному рівні, на час карантину, слід зупинити нарахування відсоткових ставок за категоріями кредитів для приватних осіб. Для цього слід домовитися з банками-кредиторами про механізми можливого компенсаторного регулювання фіскального навантаження.

Також потрібно зупинити виконавчі провадження щодо вилучення боргів і майна у приватних осіб на час дії карантину.

Читайте також: Позичальників не будуть штрафувати за прострочення за кредитами під час карантину

Зупинити звільнення

На державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправлення їх у неоплачувані відпустки. Компенсації втрат та витрат на цих підприємствах відрегулювати у міжбюджетних та господарських відносинах — не перекладаючи це на людей.

Звернутися до підприємств інших форм власності – за можливості (ясно, що маленькі не зможуть) також дотримуватися подібних дій.

Як це зробити

Ні, я не комуніст, не фантазер – і реально розумію, що у держави і зараз бюджет тріщить по швах. Грошей немає, а на тлі наближення світової економічної кризи і зовсім труднощі катастрофічні. Доведеться на пару місяців піти на екстраординарні кроки. Макро-фінансові й економічні.

Які? Моя позиція:

  1. Верховній Раді негайно переглянути держбюджет: створити спеціальний Стабілізаційний фонд, з якого профінансувати антикризові заходи.
  2. Збільшити дефіцит держбюджету – суттєво, треба рахувати, але, як мені здається, на 200 млрд грн як мінімум.
  3. Провести секвестр бюджету – скоротивши витрати на некритичні за теперішніх часів вкладення та інвестиції. Не допускаючи збитку щодо лінії оборони і безпеки.
  4. Обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і, отримавши фінансування за програмами допомоги, в тому числі за програмою підтримки у зв'язку з пандемією коронавірусу.
  5. Негайно, і в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу найближчими роками.
  6. Жорстко присікати спекуляції на валютному ринку і виведення антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі та сполучні механізми.
  7. В жодному разі не згортати великі інвестиційні проекти у країні – відразу після закінчення карантину –і відновити відразу після закінчення карантину ті проекти, які дають мультиплікатор для всієї економіки – дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування.
  8. Прийняти спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу — від малого до великого — за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків з боку НБУ.
  9. Передбачити спеціальні заходи щодо встановлення паритету у зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення.

Це не вивірена програма і точно не агітка, а лише ключові принципи та необхідні заходи, які вважаю за потрібне прийняти, з компетентним глибоким аналізом, корекцією та комплексом інших дій.

Читайте також: Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину