Паніка через коронавирус фактично обвалила всі міжнародні ринки. ФРС США та Європейский центробанк (ЄЦБ) починають активно накачувати фінансовий сектор грошима, щоб знизити негативні наслідки від цих подій для своїх країн.

В Україні також неспокійно. Введення карантину, закриття кордонів, повернення заробітчан та загальна знервованість українського бізнесу і громадян буквально підірвали ситуацію на валютному ринку країни.

За тиждень долар на міжбанку виріс з 26,38 / 26,41 до 27,45 / 27,55 гривень.А на готівковому ринку і зовсім періодично на ажіотажі злітав в окремих обмінниках при продажу до 29 гривень та навіть вище.

Читайте також: Всі на карантин: В Україні зачинене метро, не ходять потяги, автобусні перевезення припинені

Брак готівкового долара і євро в касах банків і в обмінниках фінкомпаній лише підігрівав паніку. НБУ хоч якось гасив пожежі на міжбанку за рахунок інтервенцій, але фактично міг дуже слабо впливати на цінники обмінних пунктів.

Тільки в п'ятницю міжбанк за рахунок фактора бюджетних платежів у клієнтів трохи попустило, що почало впливати і на готівкові котирування. Але сказати, що це стабільний тренд, поки що ніхто не може. 

Нестачу готівкового євро частково НБУ вже закрив. Регулятор провів два аукціони, на яких продавав європейську валюту банкам. А ось по долару проблема поки зберігається, що також стимулює спекулятивну гру з цією валютою при наявності у тій чи іншій обмінки обсягів «живого» долара. У багатьох обмінних пунктах котирування купівлі та продажу по долару є, а ось фізичного продажу — немає. Тобто по факту вони працюють тільки на скупку.

Плутанина з подальшим трендом за валютним курсом на міжбанку, нестача «живих» обсягів готівки і збереження знервованості у громадян через карантин дозволяють власникам обмінників зараз фактично ставити будь-який спред при купівлі / продажі долара і євро, а також вести самостійну гру на ринку.

Читайте такожПовний перелік заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Якщо раніше конкуренція між обмінками тримала в певних ринкових рамках їх цінники, то зараз на перше місце у них виходить фактор фізичної наявності валюти.

Саме з цієї причини у суботу та неділю цінники обмінників будуть дуже істотно відрізнятися один від одного. Дефіцит готівкової валюти (особливо долара) буде головним мотиватором при виставленні курсів у власників обмінників. Більш того, він же змусить фінансистів часто їх міняти в перебігу дня в залежності від індивідуальних завдань тієї чи іншої точки обміну та фізичної наявності в них валюти.

Курси валют у вихідні

Котирування готівкового долара будуть у межах широкого коридору: прийом 26,90- 27,80 гривень, продаж 27,85 — 28,30. Спред по долару складе від 30 копійок до 1 гривні і навіть більше. Через дефіцит американської готівки більшість обмінників буде орієнтовані на роботу в основному на скупку «живого» долара, а от продавати його будуть поки тільки за максимально високим курсом для даного регіону. Зате по євро і рубля фінансисти попрацюють у форматі «з обороту».

Котирування євро. Обвал євровалюти і гонка «друкарських верстатів» ФРС США та ЄЦБ на фоні початка нової світової кризи і коронавируса — призводять до суттєвих валютних ралі по парі євро / долар на світових ринках.

Тільки за цей тиждень по парі євро / долар коридор знаходився у межах від пікового значення трохи вище 1,12 долара за євро до 1,065 у моменти найбільшого просідання. І кінця цієї валютної лихоманки поки не видно.

На момент написання статті євро коштував близько 1,07 долара. Враховуючи турбулентність поведінки пари євро / долар — для розрахунку курсу євро щодо гривні наші фінансисти при виставленні готівкових котирувань на вихідні будуть орієнтуватися на вечірній п'ятничний крос-курс близько 1,072 долара за євро.

Але в разі стрибків курсу євро або долара на азіатській (нічний для України) сесії — в суботу з ранку вони можуть ще довнести свої корективи в цінники по євровалюті щодо гривні, причому істотні.

За розрахунками «Мінфіну» на 21-22 березня курс готівкового євро в обмінниках буде в межах дуже широкого коридору: прийом 28,83- 29,80 гривень і продаж 29,85- 30,33 гривень при спреді від 40 до 1 гривні та більше. Але основна частина обмінників буде працювати в межах більш вузького коридору від 29 до 30 гривень.

Через досить активні коливання по парі євро / долар на світових ринках, а також наявності / відсутності в обмінці фізичного євро — власники обмінників можуть ще додатково підстрахуватися за курсом євро щодо гривні у межах до плюс-мінус 10-15 копійок на євро до розрахованих «Мінфіном» курсів.

Котирування російського рубля. Курс рубля стрімко падав майже весь тиждень на світових ринках (пробиваючи періодично поріг у 80 рублів за долар). Тому в суботу та неділю наші фінансисти будуть активно страхуватися від валютних ризиків по рублю шляхом розширення спреду між його купівлею та продажем, а також досить жорстко занижуючи курс прийому цієї валюти.

За нашими розрахунками курс буде у межах: прийом за 1 рубль на рівні 0,33 — 0,347 гривень і продаж 0,355 — 0,390.

Деякі з обмінників можуть ще додатково коригувати свої цінники по ньому, виходячи зі своїх індивідуальних завдань у межах до плюс-мінус 0,005 — 0,01 копійок на рублі до зазначених «Мінфіном» рівней.