Безпека клієнтів

Пріоритет онлайн валютообмінних операцій вводиться задля безпеки клієнтів у період карантинних заходів проти коронавірусу та до моменту відновлення міжнародного авіасполучення та поставок в Україну валютних банкнот з-за кордону.

Читайте також: У НБУ розповіли, чому в банках немає валюти та коли з'явиться

Хто може отримати готівкову валюту

Готівкову валюту у касах Приватбанку без обмежень зможуть отримати власники валютних депозитів, строк дії яких завершується, за попереднім замовленням валютних коштів.

Будь-які операції з готівковою гривнею як в касах банку, так і мережі банкоматів, проводяться у звичайному режимі.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Чому в банках дефіцит валюти

У Нацбанку зазначають, що українські банки поповнювали каси, як правило, через транспортування готівки з-за кордону пасажирськими авіарейсами.

Оскільки на сьогодні введено обмеження цих рейсів, банки зіштовхнулися з форс-мажорною ситуацією і дефіцитом готівкових доларів та євро. При цьому населення активно купує валюту. Минулого тижня і в понеділок громадяни сумарно купили приблизно $300 млн.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, чому дорожчає долар

«В період паніки можуть завищити курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти міняти долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка», — зауважують економісти.

Альфа-Банк з 16 березня припинив продавати та видавати клієнтам готівкову валюту.

Чому долар стрімко дорожчає і що буде далі (відео)