Регулятор пояснив, що продажем валюти з резервів не намагався зафіксувати певний курс гривні, а тільки стримати різкі коливання.

«На сьогоднішній день попит на валюту перевищує пропозицію внаслідок погіршення настроїв учасників ринку через поширення у світі коронавірусу», — пояснюють у Нацбанку.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, чому дорожчає долар

Незважаючи на продаж $300 млн, офіційний курс долара, встановлений на 18 березня, перевищив відмітку 27 гривень, хоча ще на 17 березня офіційно курс становив 26,52 гривні.

У Нацбанку відзначають, що незважаючи на поширену думку, більшість валюти купують українські компанії, а не населення або іноземні інвестори. Незважаючи на значний попит на валюту, НБУ не планує вводити валютні обмеження, а буде продовжувати продавати валюту з резервів.

«В цілому міжнародні резерви України становлять близько $25 млрд і ми продовжимо проводити валютні інтервенції при необхідності, так і виконувати зобов'язання за зовнішніми боргами», — відзначили в Нацбанку.

Курс в обмінниках

В обмінних пунктах України 17 березня 2020 року, курс долара на продажу в порівнянні з попереднім робочим днем виріс на 1 гривню 50 копійок до 28,68 гривень за долар, курс євро виріс на 1 гривню 52 копійки до 31,72 гривень за євро.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

За словами регулятора, на коррахунках банків зосереджено $8 млрд безготівкової валюти. Клієнти можуть вільно переказувати власну валюту на свої рахунки, відкриті в інших банках, конвертувати одну безготівкову валюту в іншу.

Але через припинення авіаперевезень та закриття кордонів готівкові долари та євро доставляються в Україну з затримкою.

Скільки продали валюти з резервів

  • Національний банк за неповний робочий тиждень, з 10 по 13 березня, продав на міжбанківському валютному ринку $981,6 млн для підтримки курсу гривні.

  • Рротягом зазначеного періоду Нацбанк не купував валюту, а тільки продавав.

  • За єдиним курсом, з використанням інструменту matching, НБУ продав $803 млн. За процедурою інтервенцій з вибором найкращої ціни – $39 млн, ще $139,6 млн – на валютних аукціонах.

Читайте також: НБУ розповів, хто розхитує ринок. Валюту купують українські компанії, нерезиденти ні до чого

  • 11 березня через високий попит на валюту Нацбанк продав на міжбанку близько $350 млн.

  • 12 березня регулятор продав понад $220 мільйонів.

  • 13 березня для згладжування надмірних коливань, викликаних погіршенням настроїв учасників фінансового ринку, НБУ продав близько $150 млн.

Читайте також: Чисті міжнародні резерви НБУ зросли до $17,3 мільярда

Раніше повідомлялося

  • Станом на 1 лютого міжнародні резерви України склали $26 292,8 млн в еквіваленті.

  • У січні вони зросли на 3,9% і досягли найвищого рівня з листопада 2012 року.

 Обрати депозит за вигідною ставкою