Валюту везуть спецрейсами

У Нацбанку запевнили, що роблять все можливе для того, щоб ліквідувати дефіцит готівкової валюти. Регулятор співпрацює з комерційними українськими банками, іноземними, а також із центральними банками Європи і США, щоб поновити канал поставки іноземної валюти.

За словами Чурія, сьогодні, 17 березня, вже були перші рейси, які доставили іноземну валюту. Найближчими днями очікується ще одна доставка великої кількості готівкової іноземної валюти. Відтак, очікують в НБУ, готівка буде доставлятися в Україну вже більш регулярно. 

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

Нацбанк за потреби проведе аукціони

«Якщо отримана з-за кордону іноземна валюта буде повністю передана в банки без участі Національного банку, то ми не будемо проводити акукціон.

Якщо ж готівки виявиться трохи більше, ніж потрібно, Нацбанк планує викупити її собі в резерви, а потім продавати банкам на умовах аукціону», — повідомив Чурій.

Депозити в валюті від топбанків: переглянути ставки

Чому в банках дефіцит валюти

У Нацбанку зазначають, що українські банки поповнювали каси, як правило, через транспортування готівки з-за кордону пасажирськими авіарейсами.

Оскільки на сьогодні введено обмеження цих рейсів, банки зіштовхнулися з форс-мажорною ситуацією. Населення активно викуповує валюту. Минулого тижня і в понеділок обсяг викупленої валюти становив приблизно $300 млн.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, чому дорожчає долар

«В період паніки можуть завищити курс до максимуму. Але важливо розуміти, що це гра спекулянтів, а не реальних учасників ринку. Потрібно зберігати здоровий глузд і не бігти міняти долари. Це краще зробити після того, як спаде паніка», — зауважують економісти.

Хто купує валюту

За словами заступника голови НБУ, з початку минулого тижня і до понеділка, 16 березня, тобто за 5 робочих днів, загальний попит на валюту склав $2,1 млрд:

  • населення купило приблизно $300 млн;
  • нерезиденти — $8 млн;
  • українські компанії — експортери та імпортери — майже $1,8 млрд.

Нагадаємо