«Основна причина девальвації, послаблення гривні, яке ми спостерігаємо останні 2 тижні — це панічні настрої, які викликані епідемією коронавірусу, а також світовою кризою, яка зараз разгортається», — зазначив Чурій. 

Він нагадав, що в інших країнах ситуація також дуже непроста. Ніхто не знає, як правильно реагувати на ситуацію з розгортанням епідемії. 

«Але Національний банк готовий підтримати як ситуацію на валютному ринку, так і ліквідність банківської системи. В нас для цього є всі інструменти і засоби», — підкреслив Чурій. 

Він також запевнив, що Нацбанк не планує вводити ніяких валютних обмежень, бо це може бути негативно сприйнято фізичними і юридичними особами. Банківська система достатньо ліквідна, а резерви НБУ цілком достатні для підтримання операцій ринку. 

Хто купує валюту

За словами заступника голови НБУ, з початку минулого тижня і до понеділка, 16 березня, тобто за 5 робочих днів загальний попит на валюту склав $2,1 млрд.  

З цієї суми: 

  • населення придбало біля $300 млн
  • нерезиденти — $8 млн
  • українські компанії — експортери та імпортери — майже $1,8 млрд. 

Курс в обмінниках

В обмінних пунктах України 17 березня 2020 року, курс долара на продажу в порівнянні з попереднім робочим днем виріс на 1 гривню 50 копійок до 28,68 гривень за долар, курс євро виріс на 1 гривню 52 копійки до 31,72 гривень за євро.

Читайте також: Карантин спустошує каси банків. НБУ вирішує проблему з нестачею валюти

За словами регулятора, на коррахунках банків зосереджено $8 млрд безготівкової валюти.  Клієнти можуть вільно переказувати власну валюту на свої рахунки, відкриті в інших банках, конвертувати одну безготівкову валюту в іншу.

Але через припинення авіаперевезень та закриття кордонів готівкові долари та євро доставляються в Україну з затримкою.