Скільки можна заробити

Доки дохідність ОВДП перебувала в діапазоні 12-14% річних, ці ЦП вважалися гідною альтернативою класичним банківським депозитам.

Однак після різкого зниження відсотків за держоблігаціями, вкладники стали цікавитися двома іншими видами облігацій, де ставки ще залишаються на досить привабливому рівні — муніципальними та корпоративними. Перші випускає влада на місцях — міста і області, а другі — підприємства.

У 2019 році на цьому можна було заробляти до 22% річних. Зараз вже менше, але теж непогано.

«В середині лютого 2020 року дохідність за корпоративними і муніципальними облігаціями становила близько 14-17% (можливо, на ринку були і більш дохідні невеликі випуски). Це порівняно з 9,5-10,5% за ОВДП. Навіть з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ця дохідність була вище за дохідность ОВДП. Ставки за депозитами також впевнено знижувалися з початку року», — проаналізував для «Мінфіну» ситуацію керівник відділу випуску боргових цінних паперів групи ICU Руслан Кільмухаметов.

Але якщо в депозитній лінійці банків можна знайти вклади з щомісячною виплатою відсотків, то вкладення в корпоративні та муніципальні облігації такої переваги не мають.

Читайте також: Кожен другий банк знизив дохідність депозитів

«У більшості випусків корпоративних і муніципальних облігацій купонні виплати проходять щоквартально. Додатковий дохід теоретично можливий у випадку, якщо можна взяти додаткове фінансування під заставу вже куплених паперів (РЕПО операції). Але дуже невелика кількість торговців дає таку можливість», — розповів «Мінфіну» начальник відділу цінних паперів і зовнішніх ринків Альфа-Банку Україна Віктор Сизоненко.

Чотири «мінуси» облігацій

Головний недолік корпоративних і міських паперів, порівняно з ОВДП, — це оподаткування. Жодних пільг. Інвестор повинен заплатити податок з доходів фізосіб за ставкою 18% і військовий збір 1,5% — всього 19,5%. Аналогічні податки сплачуються з доходів за депозитами.

«Фізична особа отримує відсоткову виплату, податки за якою вже сплачені», — запевнила «Мінфін» керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко. Обов'язкові платежі з інвестора стягнуть податкові агенти, але у щорічної податкової декларації про отримані доходи все одно потрібно буде відзвітувати.

«Податковим агентом за купонними доходами є депозитарій, в якому зберігаються дані облігації. А за торговими доходами податки утримує торговець, через якого проходять угоди. Також важливо врахувати, що ці доходи, як і доходи за ОВДП, фізичним особам необхідно щорічно декларувати», — роз'яснив Віктор Сизоненко.

Втім, податки — це не єдиний мінус. Є ще три:

  • Нюанси з гарантіями вкладень. За корпоративними облігаціями зазвичай немає гарантій. Якщо підприємство, яке випустило борговий папір, збанкрутує, то інвестор, швидше за все, вже не зможе нічого повернути. Він, звичайно, може стояти в загальній черзі кредиторів, але це не завжди допомагає погасити збитки. За муніципальними облігаціями зазвичай надається муніципальна гарантія, тобто місто ручається за ними своїм бюджетом. Та ж аналогія, що і з ОВДП — за державними облігаціями діє державна гарантія, держбюджетом. З банківським депозитом все простіше — включається гарантована виплата до 200 тис. грн. з боку Фонду гарантування вкладів фізосіб.
  • Терміни розміщень. Короткострокових розміщень муніципальних і корпоративних облігацій, на 1-2 роки, небагато. Превалюють випуски на 3-10 років. Однак, далеко не всі вкладники готові розміщувати кошти на такі тривалі терміни.
  • Нерозвинений ринок. Немає ліквідного вторинного ринку облігацій. Тобто їх непросто перепродати за першою вимогою, якщо раптом будуть потрібні гроші.

Хто купує

«Основними покупцями корпоративних облігацій є інститути спільного інвестування — як венчурні, так і пенсійні фонди. Але обсяги попиту, як і раніше, дуже невеликі. Муніципальні облігації практично повністю перебувають в портфелях державних банків, тобто неліквідні», — пояснила «Мінфіну» директор з ринків капіталу Альфа-Банку Україна Тетяна Попович.

Хоча до корпоративних та муніципальних випусків уже починають придивлятися і заможні інвестори. «У 2020-му вже пройшли перші угоди у наших клієнтів. Основним мотивом було перевкладення коштів з ОВДП у більш дохідні корпоративні випуски. Останні, навіть з урахуванням податку на доходи, вже в лютому давали більш високу дохідність, ніж ОВДП», — зазначив Руслан Кільмухаметов.

Хоча експерти очікують зростання угод з боку приватних інвесторів, за обсягами вони завжди будуть поступатися банкам та інвестфондам.

Як приватнику купити облігації

Процес купівлі облігацій компаній і міст набагато складніший, ніж відкриття депозиту. Оскільки доведеться відкривати не тільки банківський рахунок, але і рахунок у цінних паперах та підписувати договір з брокером.

«Раціональна сума інвестування, так само, як і з ОВДП, залежить від витрат і зазвичай стартує від 50 000 грн. Або вона повинна бути кратною номіналу однієї облігації. Наприклад, облігації Державної іпотечної установи мають номінал 100 000 грн, тобто менше 1 штуки купити неможливо», — навела приклад Євгенія Грищенко.

Комісії у брокерів можуть бути різними. «Наприклад, у нас вона аналогічна з ОВДП — 200 грн за операцію і безкоштовне обслуговування рахунку в цінних паперах при роботі з гривневими паперами», — уточнила Грищенко.

В інших фінустановах планку за вкладеннями піднімають вище.

«Оптимальна сума інвестування при фіксованих витратах починається від 200-250 тисяч гривень», — вважає Віктор Сизоненко. За його словами, механізм купівлі муніципальних і корпоративних облігацій не відрізняється від ОВДП. Тож ті, хто вже купував папери Мінфіну, нічого нового для себе не відкриють.

«Щоб придбати облігації, клієнту потрібно відкрити грошовий рахунок і рахунок у цінних паперах. Після цього укласти договір купівлі-продажу з ліцензованим торговцем (банк або компанія), можна купувати папери як за брокерськими договорами, так і безпосередньо», — уточнив Сизоненко.

Що купувати

На перший погляд, корпоративних випусків достатньо: Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку протягом 2019 року зареєструвала 88 випусків корпоративних облігацій підприємств на загальну суму 11,2 млрд грн. Однак більшість розміщень були закритими. Папери у таких випадках служили заміною класичному кредиту. Банк оформляв позику облігаціями, і складав їх у власний портфель, далі вони не йшли. І все ж таки обрати було з чого.

«Серед великих розміщень можна виділити випуск облігацій Державної іпотечної установи: об'ємом 1,2 млрд грн, терміном обігу 10 років. Відсоткова ставка на перший відсотковий період встановлена на рівні 16% річних (облікова ставка НБУ на дату прийняття рішення про випуск плюс 0,5%), періодичність виплати — двічі на рік, облігації забезпечені державною гарантією», — розповів «Мінфіну» директор департаменту інвестиційної діяльності та акціонерного капіталу Укргазбанку Олег Кириченко.

Також великий попит спостерігався на облігації компанії «Нова пошта».

«Найбільш цікавим з точки зору співвідношення ризик/дохідність випуском облігацій минулого року був випуск боргових цінних паперів «Нова Пошта». У середині квітня 2019 року вона завершила розміщення випуску облігацій серії А на 300 млн грн. Облігації були розміщені менш ніж за два місяці. Дохідність була встановлена в 22%. Погашення 14 серпня 2020 року», — уточнив «Мінфіну» глава аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.

Ще виділяли травневий випуск ТАСкомбанку, який розмістив облігацій на 100 млн грн під 18% з погашенням у 2024 році.

Набагато рідше розміщували випуски муніципальних облігацій. За весь 2019 рік їх було три: це дві серії паперів від Харкова за 250 млн грн, з терміном обігу три роки і ставкою купона 18% річних (поквартальні виплати) та одна від Львова на 300 млн грн під 17,7% річних. Всі розміщення проводив державний Укргазбанк. Як повідомили там «Мінфіну», цього року на борговому ринку має з'явитися трохи більше паперів.

«У 2020 році плануються випуски муніципальних облігацій міста Львова, Івано-Франківська, Харкова з термінами обігу від 3 до 5 років. Особливостями деяких випусків можна вважати планову прив'язку відсоткової ставки до облікової ставки Нацбанку», — розповів Олег Кириченко.

Вже запущено розміщення нового випуску облігацій ДІУ, ТАСкомбанку і Харкова.

Запущені розміщення на 2020 рік

Папір

Статус емісії

Поточна ставка купона

Обсяг емісії

Дата початку розміщення

Дата закінчення розміщення

Дата погашення

1 Безпечне Агентство Необхідних Кредитів, 1-A

Розміщується

20

90 000 000

28.01.2020

27.03.2020

21.01.2025

ДІУ, 12-F3

Розміщується

14

3 700 000 000

20.01.2020

20.03.2020

07.01.2030

МХ Консалтинг, 1-A

В обігу

12

60 000 000

20.01.2020

19.03.2020

20.01.2030

ТАСкомбанк, 5-I

Розміщується

16,5

100 000 000

10.02.2020

01.12.2020

16.02.2030

ТАСкомбанк, 5-J

Розміщується

16,5

100 000 000

17.02.2020

01.12.2020

23.02.2030

Харків, G

Розміщується

18

250 000 000

25.02.2020

27.02.2020

21.02.2023

Дані: Cbonds

Очікується, що низка нових випусків припаде на травень-2020, а також на період з вересня до жовтня. Середній обсяг розміщення очікується в межах 100-150 млн грн.

Ірина Тимофєєва