Що говорить глава ЄЦБ

В ході телефонної конференції з лідерами Євросоюзу Лагард заявила, що без координованих дій «ми побачимо сценарій, який нагадає багатьом з нас фінансову кризу 2008 року».

При належних відповідних заходах економічний шок, ймовірно, буде тимчасовим, зазначила Лагард.

Глава ЄЦБ повідомила, що керівництво банку вивчає всі доступні інструменти, готуючись до засідання на цьому тижні, — особливо ті, які дозволять йому надавати «ультрадешеве» фінансування і забезпечувати безупинний потік кредитів і ліквідності.

Читайте також: COVID-19: обвал котирувань, криза туризму і валютна паніка

Вона зазначила, що кроки, які зробить ЄЦБ, будуть працювати лише в тому випадку, якщо уряди держав підтримають їх з допомогою заходів, які будуть стимулювати банки до кредитування компаній в сегментах, порушених негативними наслідками поширення коронавіруса.

Економіка ЄС та коронавірус

  • 10 березня прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте закликав ЄЦБ вжити заходів для підтримки економіки, щоб запобігти її скочування в рецесію через наслідки коронавіруса.

  • Італія, де зафіксована максимальна за межами материкового Китаю кількість випадків зараження коронавірусом COVID-19, несе найбільші втрати і може зіткнутися з економічним спадом.

  • Міністр фінансів Естонії Мартін Хельма оголосив про початок економічної кризи в країні. «Цифри показують, що такого різкого падіння не було з 2008 року. І це буде мати наслідки в реальному житті», — сказав глава естонського Мінфіну.

Читайте також: Україна потрапляє в ідеальний шторм. Чи зможемо ми протистояти кризі

  • 6 березня, член Єврокомісії (ЄК) Стелла Кіріакідіс назвала коронавірус «всесвітньою загрозою» і заявила, що COVID-19 — це не просто проблема охорони здоров'я. «Він буде мати наслідки для багатьох секторів: економіки, туризму, міграції, транспорту», — попередила Кіріакідіс.

Що відомо про поширення вірусу

  • Станом на 11 березня, у світі зафіксовано 119 217 випадків зараження (за день це число збільшилося на 4797, нових випадків більше, ніж вчора).

  • За добу від хвороби померло 272 людини, а загальна кількість померлих від хвороби в світі досягла 4299.

  • Найбільшими темпами зростає кількість заражених в Італії (977 нових випадків зараження, всього 10 149 хворих, 631 померлий), Ірані (+881, всього 8042 хворих, 291 померлий), Іспанії (+464, 1695 хворих і 36 померлих). У Росії зареєстровано 20 випадків коронавирусної інфекції.