Підстави знижувати ставку 

За даними Держстату, у лютому 2020 року річна інфляція сповільнилась до 2,4% з 3,2% у січні. До того ж, споживчі ціни минулого місяця порівняно із січнем знизилися на 0,3%, а з початку року – на 0,1%.

Це значно нижче нижньої планки цільового діапазону, який встановлював Нацбанк — 5,0% +-1 п.п. Тому регулятор може знов знизити ставку, щоб підігріти зростання цін. 

Як зазначає економіст Володимир Компанієць, реальна облікова ставка в Україні одна із найвищих в світі.

Читайте також: Чому низька інфляція вбиває українську економіку

Ще одна причина для зниження ставки -  численні заяви влади, яка обіцяла бізнесу дешеві кредити, а населенню — іпотеку під 10%. Але всі добре розуміють, що в умовах кризи, яка наступає, банки будуть вкрай обережні і навряд чи стануть роздавати дешеві кредити

Фактори проти 

Визначаючи облікову ставку, НБУ враховуватиме нинішню економічну ситуацію. Зокрема, курсові коливання та макроекономічну нестабільність.

Чергове зниження ставки може спровокувати подальшу девальвацію національної валюти

Ставки за банківськими депозитами зараз і без того дуже низькі. Якщо вклади в гривні знов подешевшають, населення почне забирати з банків гривню і витрачати її на купівлю валюти, розгойдуючи курс. 

Дії НБУ мали б стати сигналом і для Міністерства фінансів. Але в цьому разі Мінфін може опинитися в глухому куті. Йому і зараз доводиться відміняти аукціони з розміщення ОВДП, через низьку зацікавленість інвесторів. Подальше ж зниження дохідності означатиме, що нерезиденти остаточно втратять інтерес до наших боргових паперів і приплив валюти припиниться.  

За таких обставин засновник ICU Костянтин Стеценко пропонує Нацбанку залишити в березні облікову ставку без змін. «Захист макростабільності є пріоритетом, і центральний банк може взяти паузу в поточному циклі зниження ставок», — зазначає він.

Визначення пріоритетів

За словами виконавчого директора CASE Україна Дмитра Боярчука, завтра Нацбанку доведеться визначитись з пріоритетами. «Ми нарешті взнаємо, що для НБУ важливіше. Інфляція, чи курс гривні. Якщо інфляція, то завтра ставка повинна бути обрізана на ого-го скільки. А якщо курс – то ставка повинна зрости, або залишитись без змін», — зазначає він.

Читайте такожСкільки коштуватиме долар в Україні в епоху дешевої нафти

Як змінювалась ставка раніше

Цикл зниження облікової ставки розпочався у квітні минулого року, коли регулятор зменшив її з 18% до 17,5%. Після цього впродовж минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.

Востаннє НБУ знижував облікову ставку 31 січня цього року одразу на 2,5% річних — до 11%.

Однією з причин зниження облікової ставки було досягнення середньострокової інфляції в межах 5% +-1 п.п.

Олексій Писарев