4 можливі сценарії впливу

Автори дослідження описали 4 можливі сценарії впливу захворювання на економіку.

Перший. Якщо Китай, звідки поширилося захворювання, візьме його під контроль, а економіка країни в другому кварталі впорається з наслідками, викликаними вірусом, то вплив для всього світу і провідних економік буде незначним, стверджують експерти.

У новому випуску подкасту «Прямо за курсом»: Як зберегти гроші в умовах світової кризи

Другий. Але якщо влада КНР не зможе впоратися з COVID-19 і великі спалахи захворювання виникнуть у Південній Кореї, Японії, Німеччини, Італії і Франції, то світова економіка в 2020 році зросте лише на 2,3%. До появи нового вірусу типу Bloomberg прогнозував економічне зростання на 3,1%.

Третій сценарій передбачає масштабне поширення захворювання у всіх державах, до початку березня. У цьому випадку десятку найбільших економік світу, очікує уповільнення, оскільки вони будуть боротися з поширенням інфекції, вважають дослідники.

Читайте також: Світова економіка втратила ще $9 трильйонів через коронавірус

За їх оцінкою, зростання світового ВВП складе 1,2 відсотка, єврозона і Японія зіткнуться з рецесією, а в США у рік виборів президента може зрости рівень безробіття.

Останній варіант стосується глобальної пандемії COVID-19. Світова економіка через відсутність зростання недорахується $2,7 трлн доларів, ВВП Китаю зросте лише на 3,5%, тим самим продемонструвавши найгірший показник з 1980 року.

США в цьому сценарії також загрожує рецесія, що може вплинути на результат виборів глави держави, вважають експерти Bloomberg.

Коронавірус косить ринки. Що буде з валютою (відео)

Що відомо про епідемію

Коронавірус SARS-CoV-2 проник вже більш ніж в 90 країн і територій з початку спалаху в китайській провінції Хубей в кінці грудня 2019 року.

Станом на 7 березня в світі виявлено понад 104 000 випадків зараження. Більше 3500 жителів планети померли через легеневе захворювання, викликане вірусом, однак понад 58 000 чоловік одужали.

Абсолютна більшість випадків захворювання та летальних випадків припадає на КНР. На другому місці Південна Корея. В Європі по поширенню вірусу поки лідирує Італія.

Читайте також:Через коронавірус Китай «закачає» у власну економіку 156 мільярдів євро