Чому саме 6%

«Якщо права кредитора будуть захищені, а зловживання з боку позичальника мінімізовані – ризик банку можна оцінити у 1%. Додаємо до нього ще поточні витрати банку та його прибуток, нехай це буде 3%. Так ми виходимо на те, що середня ставка за депозитами має бути в межах 6% і тоді іпотека під 10% буде цілком реальною», — пояснив Тарас Кириченко.

За його словами, у більшості банків ставки за депозитами вже близькі до 10%, а часто нижчі. «Якщо ж і надалі знижуватиметься облікова ставка Нацбанку, залишатиметься невисока інфляція, можна буде очікувати і на подальше зниження ставок за депозитами, а слідом — і на кредити», — переконаний експерт.

Кому даватимуть кредити

На думку банкіра, на іпотечний крдит зможуть розраховувати лише українці, які отримують достатні офіційні доходи. 

«Тіньові доходи не можна проаналізувати, визначити їх стабільність і навіть правдивість. Тому давати іпотеку людині, яка не може підтвердити свої доходи, безвідповідально. Навпаки, ми маємо дати сигнал позичальникам: якщо вони хочуть отримувати нижчі ставки по іпотеці, треба вимагати від роботодавця офіційної зарплати», — вважає Кириченко.

Ставки вже знижують

Минулого місяця про зниження ставок за іпотекою повідомили державні банки:

Які ставки очікують

Президент Володимир Зеленський вважає, що ставку по іпотечних кредитах уже до вересня можна знизити до 10% річних. «Це дуже складне завдання, але вже реальне», — зазначив Зеленський.

Читайте також: Доступна іпотека. Скільки ви готові платити за іпотечним кредитом

За словами першого заступника глави Нацбанку Катерини Рожкової, 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування. «Сьогодні гривнева ціна ресурсів у банках 8-9%, тобто вже можна говорити про іпотеку 14-15% у гривні», — переконана вона.