Прогноз на березень

На тлі паніки на світових фінансових ринках у зв'язку з епідемією коронавіруса та її наслідків для компаній і економік, інвестори шукають захисту в більш безпечних активах, уникаючи ринків, що розвиваються, до яких відноситься і Україна.

Читайте також: Весна на валютному ринку: чи чекає нас «ідеальний шторм»

Це означає, що найближчим часом гривня опиниться під тиском через падіння попиту з боку нерезидентів на українські боргові облігації.

Останні аукціони Міністерства фінансів з розміщення ОВДП показали, що впала прибутковість і перекуплена гривня не приваблює інвесторів. Так, портфель власників гривневих ОВДП в лютому, за даними НБУ, зріс лише на 3%, що стало найменшим приростом з жовтня 2019 року. У той же час, вкладення нерезидентів у валютні ОВДП падають другий місяць поспіль, скоротившись з початку року на 15%.

Коронавірус косить ринки. Що буде з валютою (відео)

На думку експертів, тиск на гривню посилиться, якщо нерезиденти почнуть виводити свої інвестиції з України на тлі нестабільності на світових ринках, і знизиться експорт через падіння попиту на зовнішніх ринках на українську продукцію.

Підтримку гривні нададуть аграрії, які з початком посівної кампанії будуть заводити на ринок іноземну валюту для отримання гривневої ліквідності.

Коронавірус і Україна

Україна може зіткнутися з проблемою внутрішнього падіння ділової активності, якщо коронавірус проникне в країну. В результаті економіка зазнає великих труднощів і падіння ВВП, що викличе ще більший тиск на національну валюту.

Читайте також: Точка відліку. Чому світові гроші тільки зараз злякалися коронавірусу