«Приватбанк знахабнів, ввели комісію 4% на внесення фіндопомоги від засновника своєму підприємству. Багато малих підприємств використовувало цю можливість для усунення касового розриву та поповнення обігових коштів. Мабуть, буду шукати інший банк», — написав Alex2904.

«Мінфін» звернувся у прес-службу Приватбанку з проханням пояснити, чим зумовлене рішення ввести комісію та які альтернативні варіанти банк пропонує своїм клієнтам.

Комісія за низьку прозорість

Як повідомив голова прес-служби Приватбанку Олег Серга, комісію 4 % на внесення фіндопомоги від засновника своєму підприємству банк ввів з 1 листопада 2019 року.

«Рішення зумовлене більш низькою прозорістю таких фінансових операцій та додатковими витратами на їх поглиблений аналіз з точки зору фінансового моніторингу», – пояснив він.

Яка альтернатива

Внесення фіндопомоги від засновника своєму підприємству бізнесмени часто використовують як додаткове джерело фінансування виробничої та торгівельної діяльності компанії. В банку це розуміють і пропонують клієнтам користуватися й далі такою можливістю, щоправда дещо в інший спосіб.

«Повна та більш вигідна альтернатива: кредит суб’єкту підприємництва під заставу депозиту фізичної особи», – пропонують у прес-службі.

Читайте також: Які банки найбільше «зрізали» дохідність депозитів

Які ще неприємні сюрпризи отримали підприємці

Нещодавно НБУ призупинив дію норми своєї постанови від 27.12.2019 №162, яка встановлювала заборону на витрачання коштів з бізнес-рахунків ФОП на не пов'язані з господарською діяльністю потреби.

Але, як виявилося, не всі фінустанови виконують рішення регулятора. Деякі діють більше на догоду ДПС.

Так, в опитуванні, проведеному «Мінфіном», 10% респондентів повідомили, що зіткнулися з блокуванням переказу коштів з підприємницького на особистий рахунок. Ще 14% відповіли, що банк при проведенні транзакції лише попередив про необхідність сплатити податки.