Який реальний дефіцит бюджету-2019

Державний бюджет за доходами у 2019 році виконано на 99,1% річного показника, затвердженого Радою зі змінами.

«У цілому, дефіцит державного бюджету у 2019 році утримано у межах граничного показника, затвердженого законом «Про державний бюджет України на 2019 рік» (план – 99,6 млрд грн, факт – 81 млрд грн), а державний борг по відношенню до ВВП було знижено (за попередніми оцінками нижче 50% до ВВП)», — кажуть у Мінфіні.

Читайте також: Чому інфляція прискориться у другому півріччі

Загальний фонд державного бюджету виконано з фактичним дефіцитом у сумі 68,8 млрд грн. Ця сума перебуває в межах затвердженого річного показника дефіциту в сумі 69,6 млрд грн.

Чому відстали від плану

У Мінфіні наголошують, що виконання бюджетних показників минулого року відбувалося на тлі проведення подвійних виборів в країні, змін цінової кон’юнктури на міжнародних ринках та нових макроекономічних трендів в Україні, зокрема посилення курсу гривні.

Читайте також: Який курс долара закладено в бюджет-2020

Головними причинами відставання від плану доходів називають:

  • зміцнення гривні, внаслідок чого зменшились митні надходження;
  • повільніше зростання імпорту, зокрема через зниження цін на природній газ та нафтопродукти;
  • падіння виробництва тютюнових виробів;
  • нижчі обсяги видобування природного газу.

Скільки Україна отримала інвестицій

Згідно зі звітом Мінфіну чистий приплив прямих іноземних інвестицій в 2019 році склав $2,5 млрд, з яких 75% були спрямовані в реальний сектор.

Уточнені показники за держборгом

Станом на 31 грудня 2019 року державний борг склав $74,4 млрд. З них державний зовнішній борг становив $39,4 млрд, державний внутрішній борг — $35 млрд.

Гарантований державою борг на кінець 2019 року склав $10 млрд, а загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу України склав $84,4 млрд.

Читайте також: ОВДП втрачають привабливість. Що буде з бюджетом і гривнею

Січневі показники

Держбюджет України за січень 2020 року виконаний з дефіцитом в розмірі 15,214 млрд грн, що на 27,5% вище дефіциту за аналогічний період попереднього року.

Бюджет отримав 50,726 млрд грн доходів, що на 7% нижче показника за аналогічний період минулого року і на 21,5% нижче порівняно з плановим показником.

Читайте також: Гривня за січень подешевшала до долара на 6%