Реакція ринків

Якщо на вчорашньому аукціоні з розміщення ОВДП обійшлися без гучних перемог чи відвертих провалів, то єврооблігації відреагували очікуваним падінням цін, а отже ростом дохідності, пише аналітик.

У середньому дохідності підскочили на 0.3 п.п., хоча до цього були на найнижчих, тобто найкращих рівнях за дуже довгий період часу.

Для перевірки аналітик рекомендує дивитися на різницю між дохідностями українських єврооблігацій та так званими безризиковими облігаціями - випущеними топемітентами, які мають вкрай високу здатність погашати свої зобов'язання.

Читайте також: Два сценарії. Як Україна розрахуватиметься за ВВП-варантами

Таким чином можна виміряти ризик України. У випадку облігацій в доларі - це американські трежеріз, для євро - німецькі бонди.

Оформити заявку на купівлю ОВДП від ICU: до 10% річних + 0,2% від «Мінфіну»


А тут (див. графіки вище) показники стрибнули ще більше - на 0,6-0,7 п.п. Тобто на фоні новин про вірус інвестори скуповували американські облігації, які приносять невеликий дохід 1,5-2% чи німецькі, дохідність за якими від'ємна. Натомість «тікали» від акцій, вартість яких падає на декілька відсоткових пунктів за день.

Це зумовило зростання вартості американських та німецьких бондів та збільшення різниці між дохідностями вітчизняних та «їхніх» облігацій.

Читайте також: Світ «купить» майже будь-яку кризу. І навіть китайську

Тобто ринки оцінюють наш ризик значно більше, але це стосується зараз усіх країн, що розвиваються - картина там схожа. Винятком є облігації з погашенням у вересні 2020 року, ціна на які мало реагує на вірус - ринки не засумнівалися у здатності Мінфіну їх погасити.

Читайте також: Коронавірус тисне на євро. Експерт розповів, що буде з курсом європейської валюти

Ну і вартість варрантів теж дещо знизилася після ралі (тривале зростання ціни) яке в них відбулося. Ціна на них вперше досягла 108% від номіналу, а моделі аналітиків показують справедливу ціну в 140 -150%.

«Фінансові ринки - це хороший індикатор того, що відбувається. Вони сигналізують зараз негатив, але точно не паніку, яка вже спостерігається в окремих містах Європи і не лише там», - підсумував аналітик.

Раніше повідомлялося

  • Ситуація в Китаї, де вирує епідемія коронавірусу, може скоротити приплив інвестицій в Україну, вважають у представництві Світового банку.
  • На думку аналітиків Moody's, подальше поширення коронавірусу може стати для світової економіки «чорним лебедем». А його вплив - істотнішим, ніж під час кризи у 2008 році.