Що пропонує законопроєкт

  • Законопроєкт пропонує відкривати на ім'я новонароджених українців депозитні рахунку в тому банку, який оберуть батьки або офіційні опікуни дитини.

  • На ці рахунки держава буде перераховувати по 50 тисяч гривень, які будуть відкладати до повноліття дитини.

  • Законопроєкт надає можливість використання зазначених коштів до досягнення нею 18 років виключно у наступних випадках:

— на лікування дитини, якщо батьки або інші законні представники не мають інших джерел для покриття зазначених витрат;

Читайте також: У Раді пропонують відкривати новонародженим українцям «економічний паспорт». Що це значить

— для придбання дитині нового житла у разі його втрати через стихійне лихо або інші форс-мажорні події;

— для отримання вищої освіти на підставі укладеного договору про навчання, якщо згідно з умовами договору сума банківського вкладу покриває не менше половини вартості відповідного навчання.

  • Також батькам пропонують дозволити вкладати накопичені на депозиті кошти в інвестиційні та страхові фонди.

«Члени комітету запропонували доцільним при прийнятті законопроєкту за основу: передбачити прив'язку суми виплати до прожиткового мінімуму, вказати в тексті законопроєкту, засоби допомоги на майбутнє повинні зберігатися тільки в державних банках», — зазначено в повідомленні.

Ставки за депозитами

За останні два тижні невеликі банки знову знизили ставки за депозитами. Залежно від терміну та валюти вклади подешевшали на 0,25-4,5% річних. З 19 фінустанов тільки 5 залишили прибутковість без змін.

Читайте також: Легкий старт: дитячий депозит як подарунок до повноліття

Допомога батькам при народженні дітей

  • Дитячі виплати в 2020 році в Україні будуть проводити за чинним в 2019 році механізмом. Розмір виплати на першу дитину становить 52 прожиткових мінімуми, на другу — 70 прожиткових мінімумів.

  • Грошові виплати нараховують поступово. При народженні першої дитини держава виплачує спочатку 10 тисяч гривень, решту суми — по 860 гривень щомісяця протягом 3 років.

Читайте також: В Україні запрацювала послуга «єМалятко»

  • З 1 січня 2020 року збільшено розмір аліментів на дитину у зв'язку з черговим підвищенням прожиткового мінімуму. Тепер для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1779 грн, віком від 6 до 18 років — 2218 грн.

  • Виплати на дітей для одиноких матерів підвищать до 1 921 гривень (для дітей віком до 6 років), 2 395 грн (для дітей віком від 6 до 18 років), 2 270 грн (для дітей віком від 18 до 23 років).

Оформити депозит з підвищеним доходом