Причина позову

За словами Вітренка, питання не у грошах, а в справедливості.

Нагадаємо, раніше він пропонував керівництву держави розділити ці кошти порівну між всіма українцями.

За розрахунками топменеджера Нафтогазу, у такому разі кожен українець отримав би по 6 тисяч гривень і зміг би витратити їх на підвищення енергоефективності житла.

Однак цю пропозицію політики залишили без відповіді.

Читайте також: Зеленський розпорядився, як витратити сплачений Газпромом борг

«Тому я кажу… якщо пропозиція розділити (отримані Нафтогазом кошти від Газпрому — ред.) порівну теж не приймається. Але при цьому якісь політики хочуть не виконувати закони, а виплата зарплати — це закон, то тоді ми маємо захищати свої права. І я вже подав позов до суду», — заявив Вітренко.

Читайте також: НБУ хоче, щоб Нафтогаз перераховував до бюджету більше

Він зазначив, що стягнення $2,9 мільярда боргу Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу та підписання домовленостей про продовження транзиту газу, які принесуть понад $7 мільярдів у наступні 5 років, здебільшого стало можливим завдяки роботі команди Нафтогазу. Водночас Вітренко визнав, що політичні домовленості також відіграли певну роль у цій ситуації, хоча не були вирішальними.

Напередодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук звернувся до наглядової ради Нафтогазу з проханням поки не виплачувати топменеджерам компанії їхні премії доти, доки уряд не ухвалить «компромісне рішення».

Передісторія з преміями

  • Президент Володимир Зеленський доручив Кабміну врегулювати ситуацію з преміями в Нафтогазі.
  • Ідеться про премії топменеджерам Нафтогазу, передбачені контрактом за отримання компенсації від Газпрому.
  • Як повідомлялося, близько $29 млн (1%) із отриманих від Газпрому $2,9 млрд боргу підуть на виплати премій топ-менеджерам Нафтогазу.
  • Пізніше Кабмін встановив жорсткі ліміти на преміальний фонд держкомпаній і провів роз'яснювальну бесіду з наглядовими радами держкомпаній, щоб ті утрималися від виплат величезних премій за вже діючими контрактами.

Читайте також: В Нафтогазі прокоментували чутки про премії

  • Раніше в Кабміні заявляли, що зарплати у держсекторі повинні бути ринковими, але не менші, ніж у приватному секторі.