Строки продовження ліквідації

Ліквідація Банку Преміум продовжена з 11 лютого 2020 року до 10 лютого 2021 року включно. Ліквідатор - Ілля Луньо.

Ліквідація Народного капітал банку продовжена з 9 березня 2020 року до 8 березня 2021 року включно. Ліквідатор — Олег Андронов.

Причини ліквідації Банку Преміум

  • В лютому 2016 року НБУ прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ КБ «Преміум» — банка Думчева — за порушення банківського законодавства в сфері фінансового моніторингу.

  • У грудні 2017 року суд повторно скасував ліквідацію банку Думчева.

  • Банк «Преміум» на 1 квітня 2015 року належав Леоніду Перваку (33%) і Ларисі Смирновій (33,5%). Головою наглядової ради банку був Сергій Думчев. «Лариса — це моя рідна сестра, все вірно. Я глава наглядової ради, моя сестра — акціонер. Це сімейний бізнес. Що вас дивує?», — говорив Сергій Думчев. Банк «Преміум» знаходився в переліку непрозорих банків.

Причини ліквідації Народного капітал банку

  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб з 9 березня 2017 року розпочав ліквідацію НК Банку (банк «Народний капітал»).

  • НБУ 19 січня 2017 року визнав НК Банк неплатоспроможним у зв'язку з невідповідністю структури його власності вимогам щодо прозорості. За даними НБУ, більше 85% акцій НК Банку належали особам, з яких жодна не є власником істотної частки в банку.

  • НБУ при цьому відмовився узгодити банку самоліквідацію, оскільки закон «Про банки і банківську діяльність» передбачає, що така згода може бути надана тільки в разі відсутності у фінустанови ознак, за якими воно може бути віднесено до категорії проблемних або неплатоспроможних.