Інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів на сторінці у фейсбуці про реальну загрозу, що чекає українську економіку. «Мінфін» виділив головне.

Чому промвиробництво відходить на другий план

Промислове виробництво скорочується. Якщо би ми зараз жили в 19-му столітті і у нас би падало промислове виробництво, то це було б передвісником кризи і «зубожіння». Але тепер 21 століття. І в 21-му столітті сфера послуг, наприклад, набагато важливіша, ніж промислове виробництво.

Чим сучасніше економіка, тим менш важливе для неї промислове виробництво. Тим важливіший сектор послуг. Адже зараз сотня айтішників дає доданої вартості більше, ніж десяток тисяч співробітників металургійного заводу. І, при цьому, не шкодить екології.

За рахунок чого зростає економіка

Падіння промвиробництва — це неприємно. Але не смертельно. Це не заважає економіці зростати. Зростання ВВП у 2019 році було вище 3%. Приблизно таким же воно очікується і в 2020 році. Зростає сектор послуг, зростає будівництво, зростає торгівля. Чому падає промислове виробництво в Україні? Основний драйвер падіння – металургія. Там дійсно важка ситуація. А осінь стала найгіршим періодом для сектора років за 20.

Металургів підкосили торгові війни

Різко впали ціни на світовому ринку, різко впав попит, що і вдарило в тому числі і по українським виробникам. Причому, металурги опинилися затиснутими в лещата. З одного боку низькі ціни на метал, з іншого — високі ціни на руду, основну сировину.

У підсумку виробництво тимчасово стало взагалі не рентабельним. Багато хто його або зупинили, або істотно скоротили. Результат ми бачимо в динаміці промислового виробництва. Чому склалася така ситуація на світовому ринку? Причина в торгових війнах, які затіяв Трамп. Вони вдарили по світовій економіці. І та вдарила по металургії.

Читайте також: Чому інфляція знижується, а життя дорожчає. І що буде далі

Парадокс теплої зими

Це звучить парадоксально, але це так. І не треба вважати, що автор збожеволів чи що він послідовник Грети Тумберг. Якщо тепла зима, просто менше треба топити і менше виробляти електрики. Менше топити – менше виробляєш тепла.

Як результат – падають показники промислового виробництва. Парадоксально, але факт. Те, що добре для економіки в цілому, те, що призводить до падіння цін на газ, погано для показника промислового виробництва. Але чи треба сумувати з цього приводу?

Звідки взялася «діра» в бюджеті

Справді, план за доходами бюджету не був виконаний минулого року і не виконується вже у 2020 році. Чи говорить це про те, що у нас в економіці проблеми? Ні. Тому що причиною такого падіння є більш сильний курс гривні, ніж закладався в бюджет. Одним з основних наповнювачів бюджету є митниця. Тепер вона стала давати просто менше, ніж їй записали.

«Мінус» для бюджету — «плюс» для споживачів

Митниця відстає від плану, тому що вартість імпортних товарів в гривні знижується по мірі того, як зростає курс гривні. Тому що ціна в доларах. Гривня сильніша, отже, імпорт дешевший. А отже і податок з цього імпорту менший.

Як результат, у нас є мінус для бюджету. Це той мінус, який в реальності дуже радує споживачів, які бачать це в ціні імпортних товарів. І ми бачимо, що інфляція знизилася до 4%. Рекордно низький показник. Але так, це погано для бюджету.

Читайте також: 10 причин для оптимізму. Чому кредити повинні подешевшати

Чому не ростуть борги

Чи означає це колапс економіки? Ні. Чи означає це зростання дефіциту бюджету і, як результат, стрімке нарощування боргу? Знову ні. Тому що уряд не нарощує борг, а скорочує витрати. Це в тій чи іншій формі відбувалося останні 3 року, тому що як постійно курс гривні був сильнішим за очікування. Просто зараз різниця була більше звичайного. Але МВФ жорстко відстежує, щоб ми жили за коштами і не нарощували дефіцит.

Чи означає це, що над всією Україною чисте небо і немає економічних ризиків? Ні, не означає. Просто вони зовсім не там, де їх шукають на телеканалах.

Ризик — у зоні співпраці з МВФ

В 2020 році Україну чекає період рекордних погашень зовнішнього боргу. Для цього критично важливо мати доступ до зовнішнього фінансування. Тобто, доступ до нових кредитів. Країні важливо випускати нові облігації, як всередині країни, так і за її межами. І цю можливість для України забезпечує співпраця з МВФ, яка постійно відтягується.

Інвестори поки що оптимістичні

Інвестори здатні тимчасово ігнорувати будь-які погані новини. Мова йде про настрої на світових фінансових ринках, які зараз перебувають на історичних максимумах. Там панує супер оптимізм. У цей період інвестори готові закривати очі на ризики і бачать світ через рожеві окуляри. Але цей період не триває вічно. Ніколи.

Поки що інвестори ігнорують негативні сигнали з України. Як, наприклад, ситуацію навколо МВФ. Цього тижня український парламент знову проявив себе як збіговисько анонімних імпотентів і пішов довгою процедурою голосування ринку землі, яка передбачає голосування по черзі кожної з поданих спам-правок. У підсумку, саме голосування триватиме десь до квітня.

Читайте також: Український парламент «забуксував» до квітня і відклав «антиколомойский» законопроект

«Антиколомойский» законопроект відкладений до квітня

Отже, до квітня парламент не зможе голосувати нічого іншого. Тому не пройде і «антиколомойский» законопроект. Який, теоретично, повинен був йти на порядку денному до ринку землі, але був змінений небайдужими депутатами до невпізнання і взагалі не потрапив до зали. В результаті, перше читання цього закону буде як мінімум в квітні.

По-перше, за цей час в українських судах може статися що завгодно. По-друге, це означає, що поки що не буде ні програми МВФ, ні підтримки ЄС або Світового банку. Враховуючи тягу до травневих свят, навіть якщо ринок землі буде проголосований у квітні, то друге читання «антиколомойского» закону з'явиться не раніше травня-червня. І тільки після цього може бути винесене питання на правління МВФ.

Отже, ми отримаємо програму не раніше середини літа, а можливо і у вересні. І це на тлі того, що спочатку ринки очікували її у вересні 2019 року.

Крихка рівновага

Тому українська економіка може нічого і не відчути. Але варто настроям змінитися, варто якійсь критичній масі інвесторів замислитися – і тут поїзд може розвернутися і полетіти в іншу сторону. Що буде цим помахом крила метелика, передбачити неможливо. Він може прилетіти з Верховного Суду України, а може з будь-якої точки земної кулі.