Що це означає

Польща єдина країна Шенгенської зони та країна ЄС, законодавство якої передбачає, що негромадяни ЄС, які перетнули кордон у рамках безвізового руху, тобто за біометричним паспортом без візи, також мають право на роботу, якщо оформлять додаткові документи, вже прибувши на місце працевлаштування.

Яке право дає закон

  • Тепер ті, хто хотів би знайти роботу в Польщі, можуть приїхати в рамках безвізу та самі знайти вакансію і отримати необхідні документи для працевлаштування в країні.

Читайте також: Що чекає трудових мігрантів у 2020 році

  • Безвізовий українець у Польщі має право легально просити у держави про дозвіл на працю або про так зване «освядчення» – декларацію про намір працевлаштування іноземця.

Куди їдуть українці

  • До недавнього часу найпопулярнішим напрямком для трудових мігрантів залишалась Польща. За різними оцінками, у 2019 році там працювало від 1,2 до 1,5 млн наших співвітчизників. Але найближчим часом «маршрути» трудової міграції почнуть змінюватися.

Читайте також: Поляки оцінили внесок українських мігрантів у ВВП країни

  • Згідно з даними експертної платформи НБУ, все менше наших співвітчизників хоче працювати в Польщі. Зарплати в цій країні більше не виглядають привабливо. Причина — зниження курсів долара і євро по відношенню до гривні і зростання зарплат в Україні. Зате все більше українців думає про роботу в Німеччині.

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 рази вище, ніж в Україні