Яку інформацію Нацбанк надсилав правоохоронцям

  • Під час перевірок з питань фінансового моніторингу — 24 листи з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів банків та небанківських фінансових установ на загальну суму близько 29,2 млрд грн, $98 млн;

Читайте також: Фінмоніторинг: Акордбанк оштрафували на 2,3 мільйона за порушення

  • Валютного нагляду — 18 листів про великомасштабні операції клієнтів банків щодо фінансових операцій на загальну суму близько 1,4 млрд грн, $1,12 млрд, 51,1 млн євро, 69,6 млн російських рублів, 48 млн злотих.

  • Водночас упродовж 2019 року надіслано чотири повідомлення про підозрілі фінансові операції до Національного антикорупційного бюро України, а також на підставі статті 9 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» — один лист до Служби безпеки України.

Нові правила фінмоніторингу

Вже через 3 місяці банки подвоять пильність і почнуть з особливим завзяттям блокувати підозрілі операції клієнтів. Причина проста: новий «антивідмивний» закон в рази збільшив розмір штрафів для суб'єктів моніторингу за недбайливе виконання обов'язків.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

Які операції контролюватимуться

Закон збільшив граничні суми фінансових операцій, які підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу.

Зараз моніторяться суми від 150 тис. грн, з кінця квітня — тільки операції, які стартують з 400 тис. грн. Аналогічним чином зміниться і поріг валютного контролю за експортно-імпортними операціями.

Читайте також: Фінмоніторинг: Нацбанк оштрафував чотири банка

1. У поле зору потраплять всі закордонні та внутрішні грошові перекази і фіноперації з готівкою — внесення, переказ, отримання на суму від 400 тис. грн.

2. Грошові перекази без відкриття рахунку, в тому числі міжнародні на суму від 30 тис. грн. Ініціатору такого переказу доведеться представити повну інформацію про себе та одержувача.

3. Ставки і виграші в лотерею, казино тощо. Моніторити будуть суми від 30 тис. грн.

4. Операції з віртуальними активами, в тому числі, криптовалютами.

Раніше повідомлялося

За 2018 рік Національний банк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 50 фінансових установ.