Звідки взялася пільга

Пільгу для експортерів електроенергії запровадила НКРЕКП попереднього скликання.

«При запуску ринку електроенергії 1 липня 2019 року Нацкомісія „забула“ записати в правила обов’язок експортерів платити тариф Укренерго. Відтак у другому півріччі 2019 року компанія Д. Трейдинг з групи ДТЕК не заплатила тариф Укренерго» 544,48 млн грн, — пояснюють в уряді.

Читайте також: Рада підтримала позбавлення Ахметова мільярдних пільг на ПДВ

Зазначається, що раніше голова АМКУ одноосібно погоджував подібні проєкти регуляторних актів інших відомств. Зокрема, у 2016 році він особисто погодив проект рішення НКРЕКП №289, яким було впроваджено так звану формулу «Роттердам+» на користь групи Ахметова.

Як ухвалювали рішення цього разу

Цього разу проект постанови було винесено на голосування всього складу АМКУ. У ході обговорення представники НКРЕКП та Мінекоенерго висловились за те, щоб експортери електроенергії платили тариф Укренерго. Проти виступили представники ДТЕК та деякі народні депутати.

Читайте також: Компанія Ахметова виплатила $700 мільйонів за Укртелеком

Зрештою, після колегіального обговорення рішення не було прийнято, голова АМКУ проєкт постанови не погодив, отже, НКРЕКП не може остаточно скасувати існуючу пільгу.

Раніше повідомлялося

  • Компанії групи ДТЕК наприкінці 2019 року перестали платити за послуги передачі енергії державній компанії Укренерго і станом на 10 січня накопичили борг у розмірі 544,48 мільйона гривень.
  • Тариф на передачу НЕК Укренерго використовується для того, щоб зібрати кошти для оплати зелених тарифів. Компанії ДТЕК є найбільшим власником «зелених» сонячних та вітрових електростанцій, які працюють по найвищому у Європі тарифу.
  • Щоб профінансувати цю пільгу, для усіх інших споживачів треба підняти тарифи на електроенергію на 4%. Рік існування такої пільги може принести компанії ДТЕК до 1 млрд грн.

Читайте також: Ахметов купив найдорожчу віллу у світі. Раніше нею володів король Бельгії (відео)