За яких умов це можливо

«Щоб ЄБРР увійшов, Ощадбанк має стати членом ФГВФО. У разі ухвалення законопроєкту № 2571 він стане учасником Фонду з 1 липня 2020 року, і тоді можна буде сідати і вести предметну дискусію», — повідомила Рожкова.

Зазначимо, що законопроєкт №2571, окрім іншого, унеможливлює повернення Приватбанку колишнім власникам та вирішує проблему збанкрутілих банків, які через суди повертаються на ринок.

Ухвалення цього законопроєкту є однією з вимог Міжнародного валютного фонду до України.

Читайте також: Більше мільярда на рік. Скільки Ощадбанк платитиме за участь у ФГВФО

Наразі Ощадбанк є єдиним українським банком, який не входить до системи гарантування вкладів фізичних осіб. Відповідно до чинного законодавства, держава гарантує 100% вкладів клієнтів Ощадбанку. Водночас для решти банків, які входять до Фонду, гарантуються депозити на суму до 200 тисяч гривень.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, що заважає продати Ощадбанк

Як просувається приватизація держбанків

Наразі державі належать чотири банки: Приватбанк, Ощадбанк, Укргазбанк та Укрексімбанк.

У лютому 2018 р Кабмін затвердив Стратегію розвитку держбанків. Одна з цілей, поставлених в документі — скоротити державну частку в банківському секторі вдвічі — з нинішніх 55% до 24% до 2022 року.

Читайте також: Продавати держбанки найближчим часом не будуть — голова ФДМУ

2 жовтня 2019 року Рада вилучила Ощадбанк з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, тим самим прибрала стоп-фактор подальшого розвитку банку.

Порівняти умови депозитів у державних банках

Раніше повідомлялося

  • В інтерв’ю «Мінфіну» Катерина Рожкова розповідала детальніше, що процес підготовки Ощадбанку до повної приватизації займе роки. Нацбанк розглядатиме різні варіанти його продажу залежно від ситуації на ринку.