Що це означає

Дія закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб» поширюється на Ощадбанк починаючи з 1 липня 2020 року.

Які зміни очікують на банк

«Вклад, який відповідає визначенню «вклад» відповідно до закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб», відшкодовується Фондом гарантування вкладів фізосіб на умовах статті 26 закону», – зазначено в законопроекті.

Читайте також: У Нацбанку розповіли, що заважає продати Ощадбанк

Діюча система гарантій держави по усім 100% коштів фізосіб буде замінена на гарантії до 200 тисяч грн на одного клієнта.

Якщо вклад, залучений Ощадбанком до 1 липня 2020 року, перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладом, частина вкладу, що не підлягає відшкодуванню за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, гарантується державою.

Раніше повідомлялося

За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, інституційні міжнародні фінансові організації зараз зацікавлені сектором держбанків. Однак однією з необхідних передумов приватизації Ощадбанку є його входження до банків-членів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Читайте також: Коли держава відпустить банки «на волю»

2 жовтня Верховна Рада законодавчо вилучила державний Ощадбанк з переліків об'єктів, що не підлягають приватизації, тим самим прибравши стоп-фактор подальшого розвитку банку.

 Оформити депозит в Ощадбанку

Що відомо про банк

  • Частка держави – 100%.

  • Терміни приватизації: до 2020 року продаж 25% акцій, до 2022 — не менше 49% акцій.

  • Механізм приватизації: продаж міжнародним фінансовим організаціям або IPO.

  • Головний претендент на купівлю: ЄБРР.