Без нерезидентів Мінфіну в 2020 році доведеться або суттєво — на 100-200 млрд грн — секвестувати витрати держбюджету, або — включати друкарський верстат. Є і третій варіант. Якщо НБУ втратить незалежність, це може спровокувати втечу інвесторів і ще більше погіршити ситуацію. У цьому випадку уряд може бути змушений йти на дефолт. Про це на своїй сторінці у Facebook розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Скільки потрібно грошей

У 2020 році Мінфіну з бюджету потрібно буде спрямувати на:

  • погашення старих боргів – 282 млрд грн (потрібне рефінансування, у тому числі зовнішній борг — 120 млрд грн і внутрішній — 162 млрд грн);
  • виплату відсотків за держборгом – 142 млрд грн (відображені в держвидатках/дефіциті);
  • фінансування дефіциту бюджету — 94 млрд грн.

Тобто потрібно, як мінімум, рефінансувати і знайти додатково 214 млрд грн (120 + 94) або більше.

Інвестуй вигідно. Купуй ОВДП та отримай бонус від «Мінфіну»

В українських банків нових грошей стане більше, в кращому випадку на 31 млрд грн (приріст монетарної бази). Фізособи і юрособи особливо в справі фінансування держборгу України не допоможуть.

Де взяти кошти

Разом джерела грошей на держборги:

  • нерезиденти, як і в 2019 році;
  • банки зменшать кредитування і спрямують гроші на купівлю ОВДП (малоймовірно);
  • податкова амністія (без неї, якщо фізособи збільшать покупки ОВДП, то за рахунок зниження депозитів у банках та для ринку ОВДП нових грошей не буде). Однак її зараз немає на порядку денному, тим більше в правильному форматі.

Одна надія, що нерезиденти і рефінансують старі борги, і прикупляють ще трохи українського держборгу — хоча б на $4 млрд. Завдання здійсненне, але така залежність від зовнішньої кон'юнктури повинна лякати і Мінфін, і НБУ.

Що робити інвесторам

Висновок для інвесторів в українські ОВДП: слідкуйте за цифрами.

Першим сигналом погіршення ситуації стане зростання відсоткових ставок за ОВДП. Зараз цього немає. Відсоткові ставки продовжують знижуватися.

Читайте також: Купівля ОВДП. Чим ризикує інвестор

Другим сигналом стане скорочення терміну нових ОВДП. Зараз і цього немає. Навпаки, іноземні інвестори готові купувати все більш довгострокові ОВДП.

Так що короткостроково можна спати спокійно.