Про що домовилися

Сторони домовилися «активізувати роботу» за новим договором і обговорили можливість підписати договір відповідно до європейських правил.

Як зазначає прес-служба, переговори триватимуть у двосторонньому і тристоронньому форматі з Європейською стороною.

Читайте також: Нацбанк очікує триразового скорочення транзиту газу

Відомо, що дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством — 13 грудня.

Раніше повідомлялося

  • 18 листопада Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити на рік чинний контракт або укласти новий договір про транзит газу. При цьому назвав свої умови — відмова обох сторін від взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.
  • 25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони і надалі будуть обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі. Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу.
  • Раніше Володимир Путін заявив, що Росія готова укласти угоду з транзиту газу з Україною за зниженими цінами на 20-25%.

Читайте також: Нафтогаз на пропозицію Путіна: Це не знижка, це нормальна ціна

  • У НАК Нафтогаз вважають, що, найімовірніше, Газпром не підпише контракт про продовження транзитц, але Україна і європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.