Що думають експерти

За словами заступника директора Центру економічної стратегії Марії Репко, спрогнозувати результат роботи місії досить складно.

«Ні МВФ, ні уряд з упевненістю нічого не кажуть, – зазначає експерт. – Представники фонду будуть оцінювати бюджет, структурні реформи. І найімовірніше, будуть дивитися на прогрес з точки зору незалежності Національного банку. Це дуже важлива для МВФ історія», — каже Репко.

Читайте також: Україна з подачі МВФ збирається змінити правила банкрутства банків

Саме судові розгляди в банківській сфері створюють ризики для позитивного результату переговорного процесу, додала вона.

«Останні події навколо чиновників НБУ повинні схвилювати представників фонду, як власне і події навколо Приватбанку – зокрема, рішення суддів, – говорить Репко. – Але ж проблема в судовій площині, а не в площині рішень уряду, і прямого впливу уряду на цей процес не можна очікувати».

Читайте також: Коломойський запевнив, що Приват йому повернуть найближчим часом

Тарас Козак, член Українського об'єднання ринків капіталу, згоден, що у місії є питання щодо незалежності Національного банку.

«Незважаючи на наші політичні пертурбації, ми багато робимо відповідно до вимог МВФ – ми проголосували спліт, закон про землю в першому читанні, – зазначає фінансист. – Як правило, наші міжнародні партнери нас підтримують».

Читайте також: Влада готує закон, який заборонить повертати банк Коломойському

Козак допускає, що угода буде підписана в грудні.

Як відомо, нова трирічна програма розширеного кредитування повинна замінити програму stand-by обсягом 3,9 млрд доларів. Деталі нової програми українська делегація обговорювала з МВФ у Вашингтоні в жовтні, проте деталі домовленостей поки не розкриваються.

Раніше повідомлялося

  • У прес-релізі за підсумками роботи в Києві глава місії Рон ван Роден заявив, що Україна досягла помітного подальшого просування в дискусіях щодо заходів і реформ, які можуть лягти в основу нової програми.

Читайте також: Гончарук бачить величезний прогрес у переговорах з МВФ

  • Як прогнозували в Нацбанку, ймовірність того, що Україна отримає нову програму МВФ в 2019 році, «дуже висока» і «особливих складнощів уже немає».
  • Раніше в НБУ оцінювали потенційний обсяг нової програми в $5-10 мільярдів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.
  • Як заявляла міністр фінансів Оксана Маркарова, Україна має намір завершити співпрацю з МВФ в 2023 році. Вона сподівається, що програма співпраці з МВФ, за якою зараз ведуть переговори, стане для України останньою.