Про що йдеться в заяві ЄЦБ

  • Європейський центробанк відкликав ліцензію щодо здійснення банківської діяльності в Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG) у своєму рішенні від 14 листопада. Рішення набуло чинності одразу після його публікації.

  • Нагляд щодо Anglo Austrian AAB Bank AG як менш значимого банку належить до сфери компетенції FMA. Однак ЄЦБ несе відповідальність за відкликання всіх ліцензій у єврозоні, в тому числі і для менш значимих банків.

  • Anglo Austrian AAB Bank AG ще має можливість оскаржити рішення ЄЦБ.

Екс-глава НБУ Гонтарева про «схеми» в австрійському Meinl Ban

  • Австрійський Meinl Bank був найбільшим посередником у відмиванні коштів в Україні, однак всі повідомлення та застереження НБУ з приводу цього «абсолютно дивного» приватного банку були проігноровані Центробанком Австрії.

«Ми виявили, що половина банків мають кореспондентські рахунки в іноземних валютах в абсолютно дивних банках, і одним із цих абсолютно дивних банків був Meinl Bank», — заявила Гонтарева в інтерв’ю австрійському журналу Profil.

  • За її словами, ще до приходу в НБУ вона знала про цю схему «back-to-back», яку часто використовують для відмивання коштів, «однак не усвідомлювала, наскільки великою є проблема».

Суми активів українських банків в закордонних банках

Загалом українські банки мали активи в іноземній валюті в «дивних» закордонних банках на суму близько 2 млрд євро, половина з яких – в Meinl Bank у Відні.

«Meinl Bank був не єдиним іноземним банком. Але він був лідером. Можливо мільярд доларів, а може менше», — заявила Гонтарева.

Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення коштів з банку Михайлівський

  • Проблема з Австрією полягала ще й в тому, що в той день, коли в Україні закривали чергову «пральню» для відмивання грошей, гроші з цього банку переводилися на кореспондентський рахунок в Meinl Bank, звідки потім зникали в рамках операцій «back-to-back».

Передісторія 

  • У лютому 2019 року стало відомо, що антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року.

  • Слідство ведеться проти 30 фізичних осіб і одного об'єднання. Імена підозрюваних у відомстві не назвали, однак відомо, що серед них є громадяни України.

  • У кримінальному провадженні йшлося про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено $385 млн і 75 мільйонів євро.

  • Ці гроші були скеровані за вказівкою власників чи топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори у 2014-2015 роках — як правило, останньої миті перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації.

Через Meinl Bank вивели $38 млн з Південкомбанку, $40 млн — з Терра Банку, $39,5 млн — з ВіЕйБі Банку, 62 млн євро — з «Міського комерційного банку» і $44 млн — з банку «Київська Русь».

Читайте також: Як виводилися гроші з Південкомбанку

  • З Дельта Банку були виведені $99 млн через Meinl Bank і майже $184 млн через East-West United S.A в Люксембурзі.

  • У Фонді гарантування також повідомили, що протягом 2014-2015 років за допомогою такої схеми з українських банків було виведено загалом $846 млн і 75 млн євро. До списання грошей у такий спосіб напередодні введення тимчасової адміністрації вдалися власники 14 українських банків.

  • Крім Австрії, розслідування за підозрою у відмиванні грошей українськими банками проводять в Ліхтенштейні. Гроші виводилися, за даними ФГВФО, через Bank Frick and Co.

    Читайте також: ФГВФО розкрив схему виведення мільйонів з банку «Київська Русь»